Mainos

Turkin ulkoministeri: Unioniin kymmenessä vuodessa

Turkin ulkoministeri toivoo suomalaisten tukea maansa EU-jäsenyydelle.

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül uskoo maansa EU-jäsenyyden toteutuvan kymmenessä vuodessa. Suomessa tänään vieraillut Gül kiitteli Suomen Turkille antamaa tukea jäsenyysneuvottelujen aloittamiseksi ja sanoi toivovansa kaikkien suomalaisten tukea maansa EU-jäsenyydelle.

Gül kertoi illalla ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Turkin tekevän lujasti töitä lainsäädäntönsä ja taloutensa uudistamiseksi. Hän korosti, että uudistuksissa ei ole kyse vain EU-kriteerien täyttämisestä; ne ovat tarpeellisia myös turkkilaisille itselleen.

Gül ei usko EU-neuvotteluista tulevan mitään turkkilaisen nationalismin kasvualustaa. Hän korosti turkkilaisten suuren enemmistön tukevan jäsenyyttä. Gül luonnehti nationalisteja vähemmistöksi, "joka vain ilmaisee mielipiteitään".

Urakka vasta alussa

Tuomioja muistutti Suomen ajaneen aikanaan vahvasti Turkille EU-hakijamaan statusta ja kehui maata jäsenyysneuvottelukriteerien täyttämisestä.

Tuomioja huomautti kuitenkin, että nyt ollaan vasta pitkän prosessin alussa ja tehtävänä on paljon töitä ennen kuin Turkki täyttää jäsenyysehdot.

Suomea EU:n puheenjohtajana edeltävä Itävalta ei ole varsinaisesti tullut tunnetuksi suurena Turkin ystävänä. Itävaltalaiset yrittivät kampittaa jäsenyysneuvottelujen aloittamisen viime hetkellä tarjoamalla vaihtoehdoksi kakkosluokan jäsenyyttä.

Tuomioja uskoo, ettei jäsenyysneuvottelujen kannalta ole merkitsevää, mikä maa kulloinkin EU:n puheenjohtajana sattuu olemaan. Hän katsoo, että prosessi etenee luku luvulta omaan tahtiinsa ja kyse on objektiivisten kriteerien täyttämisestä. Eri puheenjohtajamailla ei Tuomiojan mielestä voi olla kovin erilaisia painotuksia tältä osin.

Ulkoministeri Gül tapasi lyhyellä vierailullaan Tuomiojan lisäksi myös tasavallan presidentti Tarja Halosen, eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäseniä sekä suomalaisen elinkeinoelämän edustajia.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 17.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.