Mainos

Turkin uhrimäärä kasvaa edelleen

Pelastustyöt Turkin maanjäristysalueella jatkuvat, vaikka toivo eloonjääneiden löytämiseksi alkaa hiipua neljä vuorokautta tuhoisan 7,4 richterin järistyksen jälkeen.

Turkin jaristys, kaivuri raunioissa

Turkin viranomaiset ilmoittavat kuolonuhrien määräksi jo yli 12 000. Uhrien määrän uskotaan kuitenkin nousevan huomattavasti, sillä kymmenien tuhansien ihmisten pelätään vielä olevan kateissa raunioiden alla. Lisäksi yli 33 000 ihmistä on loukkaantunut.

Tuhannet järistysalueen asukkaat viettivät myös viime yön taivasalla peläten jälkijäristyksiä. Asiantuntijat pelkäävät lisäksi tautien, kuten koleran ja punataudin, leviämistä alueella. Puhtaasta vedestä ja käymälöistä on pulaa, ja ihmisten kerrotaan jo sairastuneen muun muassa ripuliin. Tilannetta pahentavat helteinen sää ja raunioissa makaavat ruumiit.

Aiemmin tänään viranomaiset ilmoittivat, että Izmitin kaupungissa riehunut öljynjalostamopalo on saatu sammumaan. Jalostamon kerrotaan kuitenkin roihahtaneen illansuussa uudelleen palamaan.

Useita eloonjääneitä löydetty


Pelastustyöntekijät ovat tänäänkin onnistuneet löytämään raunioista eloonjääneitä ihmisiä. Ranskalaiset ja turkkilaiset pelastustyöntekijät ovat saaneet vedettyä raunioista 10- ja 19-vuotiaat sisarukset sekä 11-vuotiaan tytön. Tytöt olivat olleet loukussa yli sata tuntia, kun yleensä kriittisenä rajana hengissä selviämiselle pidetään kolmea vuorokautta eli 72:ta tuntia. Israelilaiset pelastustyöntekijät löysivät 10-vuotiaan israelilaistytön hengissä raunioiden alta Cinarcikissä aikaisin aamulla. Lisäksi Yalovan kaupungissa raunioista pelastettiin vielä 40-vuotias mies ja 95-vuotias nainen.

Turkin viranomaiset ja valtiovalta ovat joutuneet kovan arvostelun kohteeksi puutteellisen rakennusvalvonnan ja huonosti johdettujen pelastustöiden vuoksi. Yhtä Turkin kolmesta hallituspuolueesta johtava Mesut Yilmaz on myöntänyt, etteivät pelastustyöt ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla.

Ecevit puolustautui

Turkin pääministeri Bülent Ecevit antoi lohduttoman kuvan järistyksen aiheuttamista tuhoista tv-puheessaan illalla. Ecevit kertoi, että noin 60 000 rakennusta sortui tai vaurioitui pahoin järistyksessä. Pääministeri pyysi kansalaisia luottamaan siihen, että hallitus tekee parhaansa uhrien auttamiseksi. Pääministerin mukaan tärkeintä on nyt järjestää eloonjääneille puhdasta vettä ja käymälöitä sekä majoittaa kodittomiksi jääneet, joita on hänen mukaansa ehkä miljoonia. Korkea-arvoinen YK:n edustaja arvioi illalla kodittomien määräksi 200 000. Ecevit lupasi myös entistä ankarampia tuomioita rakentajille, jotka eivät piittaa rakennusmääräyksistä. Turkin lehtien mukaan taloja sortui niin runsaasti sen vuoksi, että ne oli huonosti rakennettu.
(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.