Mainos

Turkin parlamentti torjui perustuslakimuutoksen

Turkin pääministeri Bülent Ecevit kertoi tänään aikovansa jatkaa pääministerinä siitä huolimatta, että hän kärsi tappion perustuslakimuutosta koskeneessa parlamentin äänestyksessä.

Turkki

Parlamentti hylkäsi aiemmin tänään muutosesityksen, joka olisi sallinut presidentti Süleyman Demirelin asettua uudelleen ehdolle virkaansa. Nykyisen lain mukaan presidentti voi toimia virassaan vain yhden seitsenvuotiskauden.

Ecevit oli ennen äänestystä sanonut, että hän harkitsee hallituksensa tulevaisuutta, jos hän kärsii tappion äänestyksessä. Tänään hän kuitenkin totesi, että hallitus aikoo jatkaa tehtäviensä hoitamista "päättäväisesti ja yhteisymmärryksessä".

Vain 303 kansanedustajaa asettui parlamentissa tukemaan presidentin virkakauden muutosta koskevaa lakiesitystä, kun sen läpiviemiseen olisi vaadittu 367 edustajan tuki. Hallitus veti äänestystappion jälkeen koko perustuslakia koskevan muutosesityksen pois ennen viimeistä äänestystä.

Muutospaketin muiden kohtien myötä poliittisten puolueiden kieltäminen olisi tullut entistä vaikeammaksi ja kansanedustajat olisivat saaneet valtuudet päättää omista eläkkeistään.

Presidentin uudelleenvalinnan mahdollistava esitys oli kuitenkin tärkeimpänä pidetty kohta paketissa. Ecevit on pitänyt presidentti Demirelin uudelleenvalintaa erittäin tärkeänä vakauden säilyttämisen ja uudistusten jatkumisen kannalta. Demirelin virkakausi päättyy toukokuussa.
(STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.