Turkin parlamentti laajensi sananvapautta

Turkki on lieventänyt rikoslain kohtaa, jota muun muassa Euroopan unioni on pitänyt sananvapautta rajoittavana.

Maan parlamentti hyväksyi kiistellyn lakiesityksen varhain tänään tuntikausien riitelystä ja kansallismielisten äänekkäästä vastustuksesta huolimatta. Päätös otettiin kuitenkin pidättyväisesti vastaan jopa liberaalien piirissä, jossa sitä moitittiin vain kosmeettiseksi korjailuksi.

Muutoksen kohteena oli kiistelty pykälä 301, jonka mukaan "turkkilaisuuden" loukkaaminen on rangaistava teko. Lievennyksen myötä kiellettyä on enää "Turkin valtion" loukkaaminen, ei turkkilaisuuden yleensä.

Maksimirangaistus putoaa kolmen vuoden vankeudesta kahteen. Lisäksi syyttäjien pitää jatkossa hankkia oikeusministerin lupa syytteiden nostamiselle. Laista viivattiin yli myös kohta, joka edellytti kovennettua rangaistusta, jos rikos tapahtuu ulkomailla.

Kirjailijoiden ja toimittajien talutushihna

Pykälän 301 nojalla oikeuteen ovat vuosien mittaan joutuneet lukuisat kirjailijat, kuten Nobel-palkittu Orhan Pamuk. Sitä on käytetty myös journalistien, kuten sittemmin surmatun Hrant Dinkin, pitämiseen ruodussa.

Kirjoittajat ja julkaisijat kuitenkin pelkäävät oikeudenkäyntien jatkuvan lakimuutoksesta huolimatta. Heidän mukaansa pykälä koki vain pintapuolisia muutoksia, ja joka tapauksessa muut sananvapautta rajoittavat lait pysyivät ennallaan.

Myös Euroopan unioni on suhtautunut lain rukkaamiseen haaleasti. EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso arvioi sitä taannoin laimeasti "askeleeksi oikeaan suuntaan". Unioni pitää sananvapauden laajentamista tärkeänä testinä Turkille, joka pyrkii vauhdittamaan takkuilevia EU- jäsenyysneuvottelujaan.

Sen sijaan Turkissa pykälään koskeminen on herättänyt suuria tunteita. Esimerkiksi laitaoikeistoon lukeutuva MHP-puolue vastusti lievennystä ankarasti. Puolue arvioi päätöstä historialliseksi virheeksi ja syytti hallitusta valtion halventamisesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat