Turkin parlamentissa päätettiin suurista uudistuksista

Turkin parlamentti hyväksyi laajan uudistuspaketin, jossa päätettiin muun muassa kuolemantuomion poistamisesta ja kurdien oikeuksien lisäämisestä. Parlamentissa EU-kysymys ohitti kuitenkin muut asiat.

Turkin parlamentti hyväksyi tänä aamuna laajan demokraattisia uudistuksia sisältävän lakipaketin. Sen uskotaan edistävän maan pyrkimyksiä päästä EU:n jäseneksi.

Uudistukset lisäävät muun muassa kurdien vapauksia. Kurdit saavat oikeuden harjoittaa radio- ja tv-toimintaa omalla kielellään, ja kurdinkielinen yksityisopetus tulee niin ikään mahdolliseksi.

Lakipaketti myös poistaa kuolemantuomion maan rikoslaista rauhan aikana, lisää sanan- ja uskonnonvapautta ja poistaa järjestäytymis- ja mielenosoitusrajoituksia. Myös kansalaisjärjestöjen ja yhdistysten toiminta helpottuu. Uudistukset tarvitsevat vielä presidentin hyväksynnän ennen voimaantuloaan.
Ratkaisevassa äänestyksessä uudistuspaketin kohtalosta vain äärioikeistolainen MHP-puolue asettui vastustamaan sitä. Kuolemantuomion poistaminen ja kurdien oikeuksien lisääminen olivat puolueelle vaikeita paloja nieltäväksi. MHP pelkää, että uudistukset rohkaisevat kurdien aseellisia separatistiryhmiä.

Yksittäisistä uudistuksista suurimman myrskyn parlamentissa aiheutti kuolemantuomiokysymys. Kansallismielisten edustajien oli vaikea sulattaa sitä, että kuolemaantuomitun kurdien työväenpuolueen PKK:n johtajan Abdullah Öcalanin tuomio muuttuisi elinkautiseksi vankeudeksi. Parlamentin äänestäessä uudistuksista kohta kohdalta kuolemantuomion poistaminen kuitenkin hyväksyttiin selkeästi äänin 256-162.

EU-kysymys ylitti kaiken muun

Parlamentissa EU-kysymys ohitti kuitenkin muut asiat. Turkki toivoo, että uudistusten myötä se saa viimein sovittua unionin kanssa jäsenyysneuvottelujen aloitusajankohdasta.

Monet ovat pelänneet, että jos Turkki ei onnistu käynnistämään neuvotteluja EU.n kanssa tänä vuonna, saattaisivat ne lykkääntyä loputtomiin.

Maan talouselämä puolestaan odottaa, että uudistukset auttavat houkuttelemaan maahan ulkomaisia sijoituksia, ja varmistavat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lupaaman 16 miljardin dollarin (euron) apupaketin saamisen.

Turkin sanomalehdet olivat päätökseen erittäin tyytyväisiä. Parlamentti keräsi suitsutusta "historiallisen päätöksen" johdosta. "Eurooppa, täältä tullaan!" hehkutti Milliyet-lehti. "Emme ole pudonneet EU-junasta", uskoi puolestaan liberaali Radikal. Sabat-lehden pääotsikkona oli lyhyesti "Kiitos".

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat