Mainos

Turkin pääministeri torjui armeijan vaatimukset

Turkin pääministeri Necmettin Erbakan torjui tänään maan asevoimien hallitseman turvallisuusneuvoston vaatimuksen kiihkoislamilaisten vastaisista toimista. Erbakan, joka itse edustaa islamistista Hyvinvointi-puoluetta, sanoi, että neuvosto on vain neuvoa-antava elin eikä voi esittää vaatimuksia hallitukselle.

Vaikutusvaltainen kansallisen turvallisuuden neuvosto vaati viikonloppuna Erbakanin hallitusta ryhtymään tiukempiin toimiin kiihkoislamilaisia vastaan. Neuvosto esitti pääministerille yksityiskohtaisen listan toimista, jolla uskonnollista kiivailua voitaisiin hillitä. Kenraalien hallitsema neuvosto tapasi Erbakanin perjantaina.
-Hallitus ei voi hyökätä ihmisoikeuksia vastaan ottamalla huomioon vain joitakin yksittäisiä tapauksia. Tällaista ei voida hyväksyä, sanoi Erbakan moniselitteisesti pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Vapaamielisen Radikal-lehden mukaan neuvosto vaati mm. uskonnollisen opetuksen tiukempaa seurantaa, muslimiveljeskuntien tarkkailua ja islamilaisen pukeutumissäännöstön lieventämistä. Turvallisuusneuvosto on teoriassa neuvoa-antava elin, mutta käytännössä hallitus on toteuttanut sen suositukset sanatarkasti.

Hallituksen islamilainen politiikka ja maallistumista kannattava eliitti ovat jo kuukausia ajautuneet toisistaan erilleen ja ilmapiiri Turkissa on kiristynyt.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.