Mainos

Turkin pääministeri: Sota Irakia vastaan on estettävä

Turkin pääministeri Abdullah Gül vetosi tänään Irakin-sodan välttämiseksi ja Irakin kahtia jakautumisen estämiseksi. Hän keskusteli Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa keinoista, joilla Irakin kriisi saataisiin ratkaistuksi rauhanomaisesti.

-Emme halua nähdä Irakin jakautuvan. Meidän on työskenneltävä kovasti sodan välttämiseksi, Gül sanoi keskustelujen jälkeen Sharm el-Sheikhissä Punaisenmeren rannalla. -Toivomme, että Irakin hallitus toimisi yhteistyössä ja osoittaisi todeksi, ettei Irakilla ole joukkotuhoaseita, Gül sanoi.

Turkki on huolissaan siitä, että Irak jakautuisi kahtia sodan vanavedessä. Turkki on sanonut suojelevansa Irakin pientä turkkilaisvähemmistöä. Egypti on tähdentänyt, että iskut Irakiin horjuttaisivat jo entuudestaan tulenarkaa aluetta. Ennen lähtöään Egyptiin Gül sanoi, että sota Lähi-idässä vaikuttaisi kaikkiin alueen maihin.

Egyptistä Gül matkustaa Jordaniaan huomenna ja Saudi-Arabiassa hän käy ensi lauantaina. Gülin tarkoituksena on löytää rauhanomainen ratkaisu Irakin kriisiin. Turkin hallitus on Yhdysvaltain kovan painostuksen alaisena toimimiseksi yhteistyössä, jos Irakiin hyökätään.

Turkki suhtautuu hyvin varauksellisesti sotaan naapurimaassaan Irakissa. Turkki on Yhdysvaltain avainliittolainen ja liittouman ainoa muslimimaa. Gül kommentoi maansa ulkoministerin Yasar Yakisin esittämää mahdollisuutta Irakin johtajan Saddam Husseinin painostamisesta maanpakoon sanomalla, että kyseessä oli jonkinlainen väärinkäsitys. -Meidän suunnitelmanamme ei ole, että Saddam lähtisi maanpakoon, Gül sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.