Turkin pääministeri kotiin sankarina

Brysselistä palannut Turkin pääministeri sai Istanbulissa sankarin vastaanoton EU:n luvattua aloittaa jäsenyysneuvottelut maan kanssa.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sai sankarin vastaanoton palatessaan EU-neuvotteluista Turkkiin.

EU-maiden johtajat päättivät perjantaina Brysselissä aloittaa jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa lokakuussa. Tuhannet ihmiset olivat Istanbulin lentokentällä yöllä vastassa Erdogania, kun tämä palasi Brysselistä.

Kannattajien kylteissä Erdogania tervehdittiin muun muassa "Euroopan unionin valloittajana".

- Eilen Brysselissä Turkki konkretisoi 41 vuoden pyrkimykset, Erdogan sanoi.

Turkki haki EU:n jäsenyyttä ensimmäistä kertaa vuonna 1963. Pääkaupungissa Ankarassa Erdogan sanoi myöhemmin kannattajilleen, että voitosta huolimatta Turkki "tietää vastuunsa sen suhteen, että uudistusten pitää jatkua".

- Turkki muuttuu kaikilla tavoilla, hän sanoi viitaten EU:n vaatimiin muutoksiin taloudessa, hallinnossa ja maan laeissa.

Jäsenyysneuvottelujen odotetaan kestävän vuosikymmenen. Erdogan nosti EU-jäsenyyden hallituksensa tärkeimmäksi tavoitteeksi hänen puolueensa päästyä valtaan kaksi vuotta sitten.

"Me teimme sen"

Myös turkkilaiset lehdet iloitsevat tämänpäiväisissä numeroissaan EU:n Turkki-päätöksestä.

- Me teimme sen, julistivat Hürriet- ja Yeni Safak -sanomalehdet yhteen ääneen.

Hürriet totesi, ettei Turkki antanut huippukokouksen loppurutistuksessa periksi kaikille EU:n vaatimuksille, vaikkei se myöskään saanut toteutettua kaikkia omia toiveitaan. Muun muassa kaavailu turkkilaisten vapaan muutto-oikeuden rajoittamisesta mahdollisesta EU-jäsenyydestä huolimatta karvastelee turkkilaisia.

Myös Kreikan hallitus kiitteli sopimusta Turkin jäsenneuvottelujen aloittamisesta. Kreikan mukaan sopimus on tärkeä etappi maiden välisten suhteiden normalisoinnissa.

Turkki ja Kreikka ovat kiistelleet kauan Egeanmeren alueiden omistuksesta sekä Kyproksen saaren tilanteesta. Erdogan toisti, ettei Turkki tunnusta Kyprosta ennen kuin saarelle on saatu kattava rauhansuunnitelma.

Turkki on luvannut ulottaa vuonna 1963 EEC:n kanssa solmitun ns. Ankara-sopimuksen koskemaan EU:n uusia jäsenmaita, joihin kuuluu myös Kypros. Erdogan tähdensi, että tämä lupaus "ei missään tapauksessa merkitse" Kyproksen tunnustamista.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Turkissa kansalaiset ovat riemuinneet EU-jäsenyysneuvottelujen alkamista.

(Seitsemän uutiset 18.12.2004)

Lue myös:

    Uusimmat