Mainos

Turkin pääministeri: Kärsivällisyys kurdikiistassa vähissä

Turkki on vaatinut Irakilta kaikkien PKK:n sissien luovuttamista.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on vakuuttanut, että maan kärsivällisyys Irakissa piileskelevien Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissien kanssa on loppumassa. Samalla Erdogan syytti länsimaita jälleen kerran terroristien suojelemisesta.

- Kun on operaation aika, me ryhdymme toimiin. Ei meidän tarvitse kysyä kenenkään lupaa, Erdogan vakuutti Turkin lippuja heiluttaneelle väkijoukolle Izmitissä.

Erdoganin mukaan se, että länsimaat ovat julistaneet PKK:n terroristijärjestöksi, ei riitä vielä yhtään mihinkään.

- Me tahdomme toimintaa, ja jos toimintaa ei tule, ei vilpittömyystestiä ole läpäisty. Ne, jotka katsovat terrorismia läpi sormiensa ovat yhteistyössä terroristien kanssa, Erdogan jyrisi jo aiemmin tiedotustilaisuudessa.

Erdogan vakuutti myös, ettei hyökkäyksen ajoitus ole kiinni Erdoganin ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tulevista neuvotteluista. Turkissa on yleisesti arvioitu, ettei armeija hyökkää ennen Bushin ja Erdoganin tapaamista 5. marraskuuta Washingtonissa.

- En tiedä, tapahtuuko hyökkäys ennen Yhdysvaltain matkaa. Tilanne on räjähdysherkkä kaiken aikaa, Erdogan kuittasi.

Yhdysvallat on jyrkästi vastustanut Turkin hyökkäysaikeita. Myös EU on kehottanut Turkkia "harkitsemaan kaksi kertaa" ennen mahdollista maahyökkäystä.

Turkin ja Irakin viranomaisten mukaan osapuolten kesken ei näillä näkymin suunnitella uusia neuvotteluja. Eiliset neuvottelut päättyivät tuloksettomina sen jälkeen kun Turkki oli hylännyt irakilaisvaltuuskunnan ehdotukset.

Irakilaiset ehdottivat neuvonpidossa muun muassa, että he voisivat katkaista Pohjois-Irakin vuoristossa olevien Turkin kurdien huoltoyhteydet. Tämä ei kuitenkaan riittänyt Turkille, joka haluaa että Irak luovuttaa kaikki PKK:n jäsenet Turkkiin.

Turkki on keskittänyt Irakin rajan tuntumaan liki 100 000 sotilasta sekä hävittäjiä, pommikoneita, tankkeja ja kranaatinheittimiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.