Mainos

Turkin lentokonekaapparit antautuivat

Turkkilainen lentokone kaapattiin matkalla Kyprokselta Istanbuliin. Kaappajien motiivi on yhä epäselvä.

Kaksi turkkilaisen matkustajakoneen kaapparia on vapauttanut matkustajat ja antautunut viranomaisille Antalyassa Etelä-Turkissa. Kone kaapattiin pian sen lähdettyä Kyproksen turkkilaisosasta Istanbuliin mukanaan 136 matkustajaa.

Toinen kaappaajista on turkkilainen ja toisella on Syyrian passi, mutta hän on ilmeisesti palestiinalainen, kertoi Turkin sisäministeri Osman Günes.

Viranomaiset pidättivät myös kolmannen henkilön, yhden matkustajista jonka epäiltiin olleen kaksikon kumppani. Hänet vapautettiin kuitenkin kuulustelujen jälkeen.

Sisäministeri Günes ei halunnut kommentoida tietoja, joiden mukaan kaappaajat olivat ilmoittaneet kuuluvansa al-Qaida-verkostoon. Ministerin mukaan kaappaajien henkilöyttä ja motiiveja tutkitaan edelleen. Turkkilaisviestimien mukaan poliisit eivät ole löytäneet kaappaajien taustoissa minkäänlaisia kytköksiä terroristiverkostoon.

- He sanoivat olevansa al-Qaidasta, kertoi matkustajiin kuulunut Erhan Erkul NTV-televisiolle.

Mahmut-niminen matkustaja taas kertoi CNN-Turk-kanavalle, että kaapparit sanoivat haluavansa protestoida Yhdysvaltoja vastaan ja tahtoivat vain saada äänensä kuuluville.

Toiselta kaappaajalta löytyi veitsi. Kaapparit sanoivat myös, että heillä oli pommi, mutta paketista löytyi lehtitietojen mukaan vain muovailuvahaa.

Kaappaus muuttui sekasorroksi

Turkkilaisen Atlas Jet -lentoyhtiön MD-83-kone lähti Kyproksen pohjoisosan turkkilaisalueelta Suomen aikaa kello 7.15 kohti Istanbulia. Kone kaapattiin pian lähdön jälkeen, ja se laskeutui Antalyan lomakaupunkiin Etelä-Turkkiin tankkausta varten.

Neuvoteltuaan viranomaisten kanssa kaappaajat vapauttivat koneessa olleet naiset ja lapset. Seuranneessa sekasorrossa valtaosa muista matkustajista pääsi pakoon koneen takaovesta, ja lentäjät hyppäsivät ulos ohjaamon ikkunasta. Koneeseen jäi vain muutamia matkustajia ja lentohenkilökunnan jäseniä.

Sisäministeri Günes kieltäytyi kertomasta lähemmin, millaisin menetelmin kaappaajat oli saatu antautumaan. Koneen luo oli kuitenkin tuotu erikoisjoukkoja, jotka olivat valmiina toimimaan, jos neuvotteluissa ei olisi onnistuttu.

Antalyan kuvernööri Alattin Yuksel kertoi, että kaappaajat olivat vaatineet koneeseen uusia lentäjiä ja kertoneet lähtevänsä Iraniin. Kun heille oli kerrottu, että konetta oli ensin korjattava, he olivat vaatineet uutta tilalle.

- Kun kerroimme heille, että uuden koneen hankkimiseen menisi viisi tuntia, he suostuivat antautumaan, kuvernööri sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.