Turkin lähettiläs: Mielenosoitukset protesti hallintoa vastaan

Turkin mielenosoitukset saattavat olla protesti nykyhallintoa vastaan, arvioi Helsingistä tavoitettu Suomen Turkin-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti. Hänen mukaansa mielenosoitukset ovat mahdollisesti protesti pääministeri Recep Tayyip Erdoganin uudistuksia kohtaan, joista ei käydä riittävästi kansalaiskeskustelua.

Mielenosoitukset lähtivät liikkeelle Istanbulin viherpuistoalueelta Taksimin aukiolta. Mielenosoittajat vastustivat puiden kaatamista ja alueen rakentamista. Suurlähettilään mukaan Taksimin aukio saattaa nyt symboloida joidenkin kansalaisten tyytymättömyyttä pääministeripuolueen politiikkaa kohtaan.

– Nyt mielenosoitukset ovat levinneet laajemmaksi protestiksi. Poliisi on käyttänyt kovia otteita, Vaskunlahti sanoo.

Vaskunlahti korostaa, että Turkin hallinto on demokraattisesti valittu.

Hänen mukaansa tämän viikon tapahtumista ei kannata tehdä liian suuria johtopäätöksiä.

Pääministeri: Järjestys palautetaan

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on vakuuttanut, että viranomaiset palauttavat järjestyksen rajujen mielenosoitusten repimälle Taksimin aukiolle Istanbulissa. Hallitus aikoo hänen mukaansa myös jatkaa aukion kiisteltyjä muutostöitä.

Erdogan sanoi televisiossa, että aukiosta ei saa tulla paikka, missä ääriainekset voivat vapaasti mellastaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Turkissa poliisi on nyt aloittanut vetäytymisen Istanbulin Taksimin aukiolta. Tuhannet mielenosoittajat tulvivat paikalle, kun poliisi poisti tiesulut aukion ympäriltä ja aloitti vetäytymisen.

(MTV3 - STT - AFP - TT)

Lue myös:

    Uusimmat