Turkin kurdit pelkäävät hyökkäystä Irakiin

Kurdimielenosoitus

Turkin parlamentti antoi maan hallitukselle vapaat kädet hyökätä Pohjois-Irakista käsin toimivia kurdisissejä vastaan. Turkki, EU ja Yhdysvallat pitävät kurdisissien järjestöä PKK:ta terroristijärjestönä.

Tunnelma on hermostunut Sirnakin kaupungissa Turkin kaakkoisella rajaseudulla. Kaupunki on lähinnä kurdien asuttama.

Asukkaat ovat ottaneet raskain mielin vastaan Turkin parlamentin päätöksen antaa hallitukselle vapaat kädet hyökätä Pohjois-Irakissa piileskeleviä Turkin kurdisissejä vastaan.

Kaupunkilaiset pelkäävät, että hyökkäys Irakiin ajaisi myös Turkin puolen raja-alueet ahdinkoon. Hallitsevan AK-puolueen paikallisjohtajan Rizgin Birlikin mukaan monet ovat myös huolissaan Irakin puolella asuvista sukulaisistaan.

- Kurdit ovat kärsineet paljon -- kaikki ovat huolestuneita mahdollisuudesta, että joukot määrätään Irakiin, Birlik sanoi.

Birlikin näkemykset saavat vastakaikua Sirnakin kaduilla.

- Setäni pitää kauppaa Pohjois-Irakissa. Olemme huolissamme siitä, mitä sukulaisillemme tapahtuu. Sillä ei ole väliä, onko ihminen kurdi vai turkkilainen. En halua kenenkään kuolevan, sanoi 25-vuotias opettaja Murat Damar.

Levottomuudet vaativat jo veronsa

Paikalliset asukkaat kertovat, että armeijan ja Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) sissien yhteenotoilla on jo nyt vakavia yhteiskunnallisia ja taloudellisia seurauksia. Esimerkiksi monet opettajat ja lääkärit eivät halua työskennellä levottomilla alueilla.

Sotatoimien pelätään myös aiheuttavan uuden siirtolaisongelman.

Turkin armeijan ja kurdisissien yhteenotot pakottivat monet karjankasvatuksella elantonsa hankkineet vuoristokylien asukkaat jättämään kotinsa 1990-luvulla. Useimpien pako päättyi Sirnakin kaltaisiin kaupunkeihin, joissa työttömyys kasvoi muuton myötä voimakkaasti.

- Elämä pysähtyy niillä alueilla, missä hyökkäykseen ryhdytään. Voi olla, että ihmisille ei jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin lähteä, pohti Sirnakin kauppakamarin puheenjohtaja Halil Balkan.

"Ongelmat eivät ratkea taisteluilla"

Maatalouden hiipumisen jälkeen kaupankäynnistä Irakin kanssa on tullut alueen elinehto. Turkista kuljetetaan Irakin puolelle kulutustavaroita ja Irakista Turkkiin polttoainetta. Balkan arvioi Sirnakin kautta kulkevan viennin kuitenkin notkahtavan tänä vuonna levottomuuksien vuoksi.

Turkin armeijan ja kurdisissien konfliktin ydinalueella sijaitsevan Sirnakin asukkaita eivät lohduta asiantuntijoiden arviot, joiden mukaan suurhyökkäys Irakiin on epätodennäköinen. Pormestari Ahmet Ertakin mukaan kukaan ei usko, että sotatoimet voisivat ratkaista alueen ongelmia.

- Emme halua konfliktin laajenevan. Haluamme lisää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja vapautta. Haluamme maan kehittyvän, Ertak sanoi.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat