Turkin keskuspankin johtaja tarjoutui eroamaan

Turkin keskuspankin johtaja Gazi Ercel on valmis eroamaan tehtävistään. Turkkilaisen televisioaseman mukaan Ercel oli tarjoutunut eroamaan, jotta maa voisi aloittaa uuden talouspoliittisen kurssin tuorein voimin.

Heti ei ollut selvillä, onko Ercelin eronpyyntöön suostuttu. Turkin hallitus oli tänään koolla hätäkokouksessa, ja kokouksen jälkeen pääministeri Bylent Ecevit ilmoitti, että muutoksia on odotettavissa talouspolitiikasta vastaavien korkeimpien virkamiesten joukossa.

Etukäteen pääministerin ounasteltiin tekevän muutoksia hallituksen kokoonpanossa, mutta Ecevitin mukaan istunnossa päätettiin kuitenkin olla erottamatta ministereitä. Ecevit ei antanut lausunnossaan selviä vastauksia siihen, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä talouden elvyttämiseksi. Ecevitin mukaan toimista kerrotaan tarkemmin ensi viikon alussa.

Aiemmin tänään Turkin tiedotusvälineet kertoivat, että erityisesti korruptoituneena pidetyn energiaministerin sekä yksityistämistä vastustavan liikenne- ja viestintäministerin paikat olisivat vaarassa. Ministerivaihdosten uskottiin helpottavan paineita rahamarkkinoilla, joilla kellumaan päästetty Turkin liira on torstain jälkeen menettänyt arvostaan lähes 40 prosenttia. Talouskriisiä on kärjistänyt presidentti Ahmet Necdet Sezerin ja pääministeri Ecevitin välinen poliittinen kiista, joka aiheutti kuluneella viikolla paniikin markkinoilla. Oppositiopuolueet ja työmarkkinajärjestöt ovat vaatineet hallituksen eroa kriisin vuoksi. Myös kansa on raivoissaan, kun palkkojen reaaliarvo on laskenut valuutan romahduksen ja inflaation myötä.

Ei EU-kelpoinen

EU:n kauppasuhteista vastaava komissaari Pascal Lamy sanoi, ettei talouskriisistä kärsivä Turkki ole valmis liittymään unioniin. -Turkin liittyminen ei tekisi hyvää Euroopalle, mutta ei myöskään Turkille, Lamy sanoi Ranskan radion haastattelussa. Hän ei kuitenkaan torjunut Turkin mahdollisuutta liittyä unioniin myöhemmässä vaiheessa, mutta korosti, että Turkin on kuljettava samaa tietä kuin muidenkin hakijamaiden. EU myönsi Turkille hakijamaan aseman Helsingin huippukokouksessa 1999 sen jälkeen, kun se sitoutui noudattamaan tiukkoja talousuudistuksia.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat