Mainos

Turkin kenraalit varoittivat maan islamilaistamisesta

Turkin kenraalit ovat kehottaneet islamilaisen Hyvinvointi-puolueen johtamaa hallitusta pysyttelemään demokratian ja maallistumisen tiellä, eikä harhautumaan syvemmälle islamilaisuuteen. Pääministeri Necmettin Erbakania on lisäksi vaadittu tiukentamaan otteitaan uskonnollisia ääriaineksia vastaan.

Turkkilaiset sanomalehdet kertoivat tänään, että vaikutusvaltainen kansallisen turvallisuuden neuvosto oli esittänyt pääministerille yksityiskohtaisen listan toimista, joilla uskonnollista kiihkoa voidaan hillitä. Kenraalien miehittämä neuvosto tapasi pääministerin perjantaina.

Vapaamielisen Radikal-lehden mukaan kenraalit vaativat mm. uskonnollisen opetuksen tiukempaa seurantaa, islamilaisten veljeskuntien tarkkailua ja islamilaisen pukeutumissäännöstön lieventämistä.

Hallituksen islamilainen politiikka ja maallistumista kannattava eliitti ovat jo kuukausia ajautuneet toisistaan erilleen ja ilmapiiri Turkissa on kiristynyt. Helmikuun alussa asevoimien komentajat lähettivät panssarivaunukolonnan islamilaisalueen läpi Ankarassa osoittaakseen vastustavansa vaatimuksia islamilaisen lain eli sharian saattamisesta voimaan.

Välikohtaus kiihdytti pelkoa sotilasvallankaappauksesta, mutta länsimaisten diplomaattien mukaan kenraalit eivät ole halukkaita siihen, koska Turkin maine ulkomailla kärsisi. Asevoimat on tullut Turkissa väliin kolme kertaa sitten vuoden 1960. Tuorein väliintulo oli vuonna 1980 vuosia jatkuneiden poliittisten katuväkivaltaisuuksien päätteeksi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.