Mainos

Turkin junaturma herätti vihaisia kysymyksiä

Turkin eilinen junaturma on herättänyt maassa ankaraa arvostelua. Viestimien mukaan rata oli onnettomuuspaikalla jopa satakunta vuotta vanha.

Turkin eilisiltainen junaturma herätti vihaisia kysymyksiä siitä, oliko Ankaran ja Istanbulin välinen pikajunayhteys otettu käyttöön piittaamatta rataverkon huonosta kunnosta.

Sanomalehti Hürriyet syytti viranomaisia "sarjamurhasta", ja liikennealan ammattiliiton johtaja Fehmi Kutan totesi, että viranomaiset sivuuttivat turvallisuusmääräykset avatessaan pääkaupungin ja kaupallisen keskuksen välisen Express-yhteyden kesäkuussa.

Pikajuna suistui kiskoilta maan luoteiskolkassa Pamukovan lähellä Sakaryan maakunnassa. 36 ihmistä sai surmansa ja 81 ihmistä loukkaantui turmassa. Kuolonuhrien määrä jäi huomattavasti pienemmäksi kuin yöllä kerrottiin.

Ankaran suuntaan matkanneessa junassa oli kaikkiaan 234 matkustajaa ja yhdeksän henkilökunnan jäsentä.

Viestimien mukaan rata oli onnettomuuspaikalla satakunta vuotta vanha. Matkustajat arvioivat turmajunan kulkeneen vuoristoisella rataosuudella reilusti nopeammin kuin viranomaiset ovat kertoneet.

Anadolu-uutistoimiston haastattelema tekniikan professori Aydin Erel kertoi vedonneensa rautatieviranomaisiin, että pikajunahankkeesta luovuttaisiin "väistämättömän" onnettomuusriskin vuoksi.

Erdogan torjui arvostelun

Pääministeri Recep Tayyip Erdogan torjui ärtynein sanakääntein kysymyksen siitä, pitäisikö pikajunan turvallisuutta vain tunteja ennen turmaa vakuuttanut liikenneministeri Binali Yildirim erottaa.

Yildirim puolestaan epäili inhimillistä erehdystä turman syyksi ja väitti pikavuoron arvostelijoiden valehtelevan julkisuudessa.

Erdogan, joka itse vihki pikajunan käyttöön, torjui arvostelun todeten, että samankaltainen onnettomuus olisi voinut tapahtua missä tahansa.

Pelastustyöntekijät varmistivat tänään koirien avulla, ettei murskautuneiden vaunujen jäännöksissä ollut enää uhreja. Hätääntyneet ihmiset etsivät läheisiään alueen sairaaloista ja ruumishuoneilta.

Turman syyn tutkinta alkoi ja veturinkuljettaja yhdessä kahden mekaanikon kanssa otettiin kiinni kuulusteluja varten.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.