Turkin jäsenyysneuvottelut avattiin virallisesti

Turkki alkaa neuvotella EU:n täydestä jäsenyydestä yli 40 vuoden odotuksen jälkeen.

Turkin EU-jäsenyyttä koskevat neuvottelut on avattu virallisesti Luxemburgissa.

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül saapui Luxemburgiin sen jälkeen, kun Turkki hyväksyi EU:n ehdotuksen jäsenyysneuvottelujen pohjaksi. Häntä vastassa olivat EU:n puheenjohtajamaan Britannian ulkoministeri Jack Straw, EU:n laajentumisasioista vastaava komissaari Olli Rehn ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Avauspuheessaan Straw kehotti Turkkia jatkamaan uudistuksia.

EU:n jäsenmaat punnersivat kompromissin neuvottelutekstistä yli vuorokauden kriisikokouksen jälkeen. Sopua ainoana pitkittänyt Itävalta hyväksyi tekstin lopulta muiden EU-maiden mukana. Turkki siunasi sen osaltaan muutamaa tuntia myöhemmin.

Turkki alkaa nyt neuvotella Euroopan Unionin täydestä jäsenyydestä yli 40 vuoden odotuksen jälkeen.

Kaoottinen loppurutistus

Viime hetken este Turkin jäsenyysneuvotteluille syntyi, kun Itävalta halusi tarjota Turkille täyden jäsenyyden vaihtoehtona löyhempää yhteistyötä. Maa ei kuitenkaan saanut tukea muilta jäsenmailta. Turkki kieltäytyi myös neuvottelemasta muusta kuin täydestä jäsenyydestä.

Lopullisessa kompromississa täyden jäsenyyden tavoitetta ei kyseenalaisteta. Tekstissä kuitenkin painotetaan, että neuvotteluissa otetaan huomioon paitsi Turkille asetettujen jäsenyyskriteerien täyttymisen lisäksi myös EU:n oma kyky laajentua. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei Turkin jäsenyys ole taattu, vaikka Turkki täyttäisi kaikki ehdot.

Kriisineuvottelut antoivat erittäin kaoottisen kuvan EU:n päätöksenteosta. Sopu oli vaakalaudalla viime hetkille asti. Useat jäsenmaat varoittivat päivän mittaan unionin uskottavuuden olevan pahoin koetuksella.

Alun perin Turkin neuvottelujen avajaisseremonioiden piti alkaa alkuillasta. Niiden alkua kuitenkin siirrettiin tunti tunnilta, kun sopua ei löytynyt ajoissa.

"Pitkän tähtäimen turvallisuuspäätös"

Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan sopu jäsenyysneuvottelujen avaamisesta on EU:lle tärkeä pitkän tähtäimen päätös.

- Tämä on pitkän linjan turvallisuusratkaisu. On nähtävä näiden päiväkohtaisten asioiden yli. Eurooppalainen Turkki on EU:n etu, Tuomioja painotti illalla ennen sovun vahvistumista.

EU-kansalaisista suurin osa vastustaa tällä hetkellä Turkin jäsenyyttä, ja Turkin tie EU:hun on joka tapauksessa erittäin pitkä. Neuvottelujen odotetaan vievän ainakin 10-15 vuotta. Kaikilla nykyisillä EU-mailla on mahdollisuus pitkittää neuvotteluja, mikäli jäsenyysehdot eivät täyty.

Lopuksi jäsenyys on vielä hyväksyttävä kaikissa jäsenmaissa. Osa EU-maista järjestää asiasta kansanäänestyksen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Huomenta Suomen uutiset 04.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat