Mainos

Turkin järistysuhreille virtaa apua

Lisää ulkomaista apua virtasi Turkkiin tänään, samaan aikaan kun maa pyrkii aloittamaan viime viikon maanjäristyksen tuhojen korjaamisen. Tämänpäiväisten virallisten lukujen mukaan järistys tappoi 13 479 ihmistä. YK:n mukaan Turkin viranomaiset ovat arvioineet järistyksen aiheuttamiksi vahingoiksi liki 10 miljardia dollaria (noin 57 miljardia markkaa). Kriisikeskuksen mukaan maanjäristysalueille on pystytetty seitsemän telttakylää, joihin on majoitettu yli 42 000 ihmistä. Uutistoimisto Anatolian mukaan ennen talven tuloa on majoitettava yhteensä yli 600 000 järistyksen kodittomaksi jättämää ihmistä.

Suoraa apua ja jälleenrakennuslainoja

Maailmanpankin delegaatio saapui tänään Izmitiin tutkimaan asuntojen, sähkön, vedenjakelun ja kuljetuksien järjestämistä. Tarkoituksena on perustaa lähipäivinä työryhmä yhdessä paikallisten viranomaisten ja liikemiesten kanssa hoitamaan tilannetta. Milliyet-sanomalehden mukaan Japani ja Tanska ovat luvanneet lähettää maahan yhteensä 43 000 talopakettia.

Yhdysvallat on puolestaan luvannut järjestää telttamajoituksen pesu- ja keittomahdollisuuksineen yli 20 000 ihmiselle. Suomen pääministeri Paavo Lipponen sanoi eilen Euroopan Unionin antavan 40 miljoonaa euroa (noin 240 miljoonaa markkaa) jälleenrakennukseen jo aikaisemmin humanitaariseen apuun myönnetyn neljän miljoonan ecun (noin 24 miljoonan markan) lisäksi.

Pankkilähteiden mukaan Turkki saattaa pyytää Yhdysvaltoja takaamaan viiden miljoonan dollarin (noin 30 miljoonan markan) arvosta asunto-obligaatioita, kun Turkin pääministeri Bulent Ecevit tapaa Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin syyskuun 28. päivä. Maailman valuuttajärjestön IMF:n ryhmän on niinikään määrä vierailla Ankarassa ensi kuussa keskustelemassa mahdollisuuksista 330 miljoonan dollarin hätäapulainaan. Maailmanpankki on luvannut antaa 120 miljoonan dollarin arvosta uusia luottoja ja ohjata 100 miljoonaa dollaria nykyisistä luotoista jälleenrakennukseen.

Kouluja ja lastentarhoja jo avattu

Aseistetut poliisit ja sotilaat vartioivat lauantaina järistysalueilla estääkseen mahdollisen ryöstelyn, samalla kun kaivinkoneet ja puskutraktorit möyrysivät taustalla raivaamassa raunioita. Sotilasviranomaisten mukaan järistysalueiden telttakyliin on jo perustettu kouluja ja lastentarhoja.

-Koulujen ja lastentarhojen tarkoituksena on yrittää palauttaa elämä vähitellen normaaliksi alueilla ja vähentää näin järistyksen psykologisia seurauksia, sanoi kenraali Hayri Kivrikoglu uutistoimisto Reutersille. Ankaran kriisikeskuksen mukaan maa- ja meriliikenneyhteydet samoin kuin sähkönjakelu tuhoalueille on nyt saatu normaaleiksi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.