Mainos

Turkin ja Irakin kurdikiista kiristyy

Turkki ja Irak neuvottelivat viikolle keinoista lopettaa PKK-sissien iskut Pohjois-Irakista Turkin alueelle. Neuvonpito päättyi kuitenkin tuloksettomana.

Turkin armeijan joukot ovat surmanneet 20 kurdisissiä yhteenotoissa Itä-Turkissa, kertovat armeijan lähteet. Lähteet eivät maininneet lyhyessä tiedotteessa mitään omista tappioistaan.

CNN Türk -uutiskanavan mukaan yhteenotot käytiin Tuncelin maakunnassa. Kanavan mukaan taistelussa kuoli 15 kurdien PKK-järjestön taistelijaa.

Luoteis-Turkissa kolme mielenosoittajaa on saanut lieviä vammoja räjähdyksessä, joka tapahtui kurdijärjestö PKK:n vastaisessa mielenosoituksessa Izmitissä. Räjähdyksen syystä ei ole toistaiseksi varmuutta.

Iran toivoo rauhanomaista ratkaisua

Iranin presidentti Mahmud Ahmedinejad toivoo, että Turkin ja Irakin välejä hiertävä kurdikiista voitaisiin ratkaista neuvottelemalla, kertoi Irakin hallitus tänään.

Ahmedinejad oli sanonut ymmärtävänsä, että kurdisissien toiminta Pohjois-Irakissa on saatava loppumaan. Hän toivoi kuitenkin, että Turkin aseellinen hyökkäys Pohjois-Irakiin voitaisiin välttää.

Iranin presidentti kävi asiasta puhelinkeskustelun Irakin pääministerin Nuri al-Malikin kanssa sunnuntain vastaisena yönä.

Kriisistä keskusteltiin myös Turkin ulkoministerin Ali Babacanin vieraillessa Iranissa.

Babacan sanoi Teheranissa, että kaikkia vaihtoehtoja harkitaan taistelussa kurdien PKK-järjestöä vastaan.

- Me voimme käyttää diplomatiaa tai turvautua sotilaallisiin keinoihin. Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa keskusteltuaan iranilaisen virkaveljensä Manouchehr Mottakin kanssa.

Irakin hallitus käy aseellista taistelua pienen irakilaisen kurdiryhmän kanssa. Sen sijaan Pohjois-Irakin laaja kurdialue nauttii varsin laajasta itsehallinnosta ja on säästynyt paljolti väkivallalta, josta muut Irakin alueet ovat kärsineet.

Turkki ja Irak neuvottelivat päättyneellä viikolla keinoista lopettaa PKK-sissien hyökkäykset Pohjois-Irakista Turkkiin. Neuvonpito päättyi kuitenkin tuloksettomana.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.