Mainos

Turkin islamistit järjestäytyvät uudelleen

Turkin oppositiossa olevat islamistit aikovat perustaa uuden puolueen ja valita uuden johtajan säilyttääkseen asemansa merkittävänä voimatekijänä maan parlamentissa. Suunnitelmista tänään kertonut Hyvinvointi-puolueen entinen ministeri Lutfu Esengun sanoi, että uuden johtajan henkilöydestä on vielä liian aikaista puhua.

Turkin perustuslakituomioistuin kielsi eilen Hyvinvointi-puolueen toiminnan. Samalla puolueen johtajalta, entiseltä pääministeriltä Necmettin Erbakanilta, 71, kiellettiin toimiminen puoluejohtotehtävissä viideksi vuodeksi.

Päätös herätti arvostelua myös ulkomailla, ja muun muassa Turkin tärkein Nato-liittolainen Yhdysvallat sekä EU:n puheenjohtajana toimiva Britannia ihmettelivät, missä määrin Turkin hallitus on sitoutunut demokratian periaatteisiin.

Moni on jo ehtinyt pohtia myös sitä, onko Turkki suistumassa Algerian tielle. Algerian väkivaltaisuudethan alkoivat, kun hallitus esti ääri-islamilaisten vaalivoiton keskeyttämällä vaalit. Vaikka Hyvinvointi-puolue on nyt Turkissa kielletty, sen kansanedustajat voivat jatkaa työtään parlamentissa sitoutumattomina edustajina.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.