Mainos

Turkin hallitus suostuu uudistuksiin

Turkin pääministeri Necmettin Erbakan on suostunut armeijan vaatimiin toimiin jyrkän islamilaisuuden nousua vastaan. Asiasta kerrottiin myöhään eilisiltana hallituksen ja sotilaiden johtaman kansallisen turvallisuusneuvoston edustajien kriisikokouksen jälkeen.

Kansallisen turvallisuusneuvoston vaatimuksiin kuului mm. koulu-uudistus, joka heikentäisi islamilaisten koulujen asemaa. Niiden määrä on kasvanut tuntuvasti Erbakanin islamilaispuolueen kannatuksen lisääntyessä.

Kenraalit ovat ajaneet koulujärjestelmää, jossa kaikki lapset ja nuoret kävisivät kahdeksan vuotta maallista koulua nykyisen viiden sijasta ja osallistuisivat vasta sitten vapaaehtoiseen Koraanin opetukseen. Hallitukselle osoitetulla vaatimuslistalla on toistakymmentä muutakin islamin vaikutusvaltaa rajoittavaa uudistusta.

Turkin armeija on vuoden 1960 jälkeen kaatanut kolme hallitusta. Nyt kenraalien into sotilasvallankaappaukseen on kuitenkin vähissä, sillä sen ymmärretään vahingoittavan maalle tärkeitä suhteita länsimaihin.

Aiemmin eilen konservatiivipuolueeseen kuuluvat kauppa- ja teollisuusministeri Yalim Erez ja terveysministeri Yildirim Aktuna ilmoittivat jättävänsä hallituksen. Puoluetta johtava ulkoministeri ja varapääministeri Tansu Ciller on kuitenkin kiistänyt tiedot, joiden mukaan hän pyrkisi hallituksen hajottamiseen.

Turkin 10 kuukautta vanha koalitiohallitus on kaiken aikaa kärsinyt erimielisyyksistä islamilaisen Hyvinvointipuolueen ja Cillerin johtaman Oikea tie -puolueen välillä. Pääministeri Erbakanin valtaannousun myötä Turkki sai ensimmäisen islamilaisuudella liputtavan johtajan sitten vuoden 1918.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.