Mainos

Turkin hallitus pyytää lupaa hyökätä Irakiin

Turkin parlamentti äänestää todennäköisesti asiasta vielä tämän viikon aikana. Turkin ja kurdikapinallisten välit ovat kiristyneet viime kuukausina.

Turkin hallitus on päättänyt pyytää parlamentilta lupaa sotatoimille Pohjois-Irakissa. Hallituksen mukaan kurdisissit tekevät Irakista käsin hyökkäyksiä Turkin puolelle, eivätkä irakilaiset tai amerikkalaiset joukot pysty niitä estämään.

Parlamentti äänestänee asiasta myöhemmin tällä viikolla, mutta valtuutus enintään vuoden kestäville operaatioille on käytännössä varma. Maan varapääministeri kuitenkin toivoi, että tilanne rajaseudulla rauhoittuisi niin, ettei mihinkään toimiin tarvitsisi ryhtyä.

Mahdollisten operaatioiden ajankohdasta ei myöskään ole vielä tietoa.

Arvioiden mukaan runsaat 3000 Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n taistelijaa lymyilee Pohjois-Irakissa. Turkin armeija ilmoitti viikonloppuna tulittaneensa kyliä Irakin puolella PKK:n sissien tekemien iskujen takia.

Yhdysvallat on useaan otteeseen taivutellut Turkkia luopumaan aikeistaan, mutta turhaan. Maiden välit ovat muutenkin kireällä Yhdysvaltain kongressin ulkoasianvaliokunnan hyväksyttyä julkilausuman, jossa nimitetään ottomaanien ensimmäisen maailmansodan vuosina tekemiä armenialaisten joukkosurmia kansanmurhaksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.