Mainos

Turkin EU-neuvottelut menevät osittain jäihin

EU on edellyttänyt, että Turkki päästää kyproslaisen liikenteen satamiinsa ja lentokentilleen. Turkki ei ole siihen suostunut.

EU:n komissio on esittänyt odotetusti, että Turkin EU-jäsenyysneuvottelut jäädytetään osittain.

Komissio haluaa, että yhtään neuvottelulukua ei viedä loppuun ennen kuin Turkki on avannut satamansa ja lentokenttänsä kyproslaiselle liikenteelle. Lisäksi kahdeksaa lukua ei edes avata ennen kiistan laukeamista.

Esitys tarkoittaa, että Turkin matka kohti EU:ta hidastuu jo valmiiksi verkkaisesta vauhdista entisestään. Laajentumiskomissaari Olli Rehn kuitenkin vakuutti, ettei kyse ole neuvottelujen täydellisestä keskeyttämisestä.

- Tämä ei täydellinen horros, mutta on sanottava, että tahti hidastuu, Rehn sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Rehnin mukaan ratkaisun avaimet ovat Turkilla.

- Turkki voi yhä täyttää velvoitteensa, silloin näitä komission suosituksia ei tarvita.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ilmoitti tuoreeltaan, ettei Turkki hyväksy komission esitystä.

Turkin jäsenyysneuvottelut on jaettu kaikkiaan 35 politiikan eri aluetta käsittelevään lukuun. Niistä ainoastaan yksi, tieteen ja tutkimuksen luku, on tähän mennessä neuvoteltu valmiiksi.

Riita menee huippukokoukseen?

Komission esitystä osattiin odottaa sen jälkeen, kun puheenjohtajamaa Suomi maanantaina ilmoitti, etteivät sovitteluyritykset Kyproksen ja Turkin välillä tuottaneet tulosta.

Esitystä puidaan jäsenmaiden ulkoministerikokouksessa 11. joulukuuta. Kokouksesta on tulossa vaikea, koska jäsenmaiden rivit ovat pahasti hajallaan.

Erityisesti Britannia haluaa, että Turkkia rangaistaan mahdollisimman lievästi. Pääministeri Tony Blairin mukaan, että EU tekee vakavan virheen, jos Turkin jäsenyysneuvottelut jäädytetään.

- Meidän on varmistettava, että Turkin annetaan edetä kohti EU:ta, Blair sanoi Riikassa Naton huippukokouksen yhteydessä.

Sen sijaan Ranska, Kypros ja Kreikka kaipaavat vielä esitettyäkin kovempia otteita.

Mahdollista onkin, että Turkin jäsenyysneuvottelujen jatkosta saadaan lopullinen ratkaisu vasta joulukuun puolivälissä EU-maiden johtajien huippukokouksessa.

Pitkä pattitilanne edessä

Turkin neuvottelut ovat käytännössä junnanneet paikoillaan jo viime kesästä lähtien.

Yhtään uutta neuvottelulukua ei ole saatu avattua, vaikka komissiolla olisi valmius neljän luvun avaamiseen välittömästi. Näihin kuuluvat muun muassa neuvottelut yritys- ja teollisuusasioista.

Avaus vaatii kuitenkin jäsenmaiden yksimielisyyden. Kreikka ja Kypros ovat toistaiseksi estäneet neuvottelujen etenemisen.

- Komission mielestä luvut tulisi avata viiveettä, Rehn toivoi.

Vaikka yksittäisiä neuvottelulukuja saataisiinkin jatkossa avattua, niitä ei komission esityksen mukaan voitaisi virallisesti sulkea.

Turkin neuvottelut voivat siis käytännössä pysyä jäissä jopa vuosia, vaikka virallisesti niitä ei keskeytettäisikään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.