Mainos

Turkin EU-neuvottelut jatkuvat

Komissio ei esitä Turkin EU-neuvottelujen keskeyttämistä, mutta uhkaa toimilla, jos Kypros-kiista ei ratkea.

EU:n komissio ei esitä Turkin jäsenyysneuvottelujen keskeyttämistä.

Komissio julkisti kello 14 Suomen aikaa raporttinsa, jossa Turkkia arvostellaan voimakkaasti Kypros-kiistan takia. Turkki ei muun muassa ole suostunut päästämään Kyproksen aluksia satamiinsa, vaikka tullisopimus niin edellyttäisi.

- Mikäli Turkki ei täytä velvoitteitaan, komissio tekee asianmukaiset ehdotukset joulukuussa Brysselissä kokoontuvalle EU-maiden johtajien huippukokoukselle, raportissa sanotaan.

Komissio kritisoi voimakkaasti myös useiden uudistusten hitautta.

- Uudistuksia on aloitettu ja tehty, mutta tahti on hidastunut. Lisää panostusta tarvitaan erityisesti sananvapauden, uskonnollisten ryhmien oikeuksien ja naisten oikeuksien kehittämiseen, raportti erittelee.

Myös taloudellisella sektorilla on paljon parannettavaa, vaikka edistystäkin kirjataan. Korruption komissio sanoo olevan edelleen hyvin laajalle levinnyttä Turkissa.

Turkki-raportin lisäksi komissio julkaisee myös Balkanin maiden tilanneraportit sekä yleisen linjapaperin EU:n laajentumispolitiikasta. Yleinen johtopäätös on, ettei hakijamaiden kannata odottaa kovin pikaista sisäänpääsyä unioniin.

Turkki lupaa uudistua

Turkki oli ensikommenteissaan varsin sovitteleva.

- Maani aikoo päättäväisesti täyttää EU:n vaatimukset demokraattisista uudistuksista, vakuutti Turkin ulkoministeri Abdullah Gül uutistoimisto Reutersin mukaan.

- Haluamme varmistaa, että Turkista tulee entistä demokraattisempi valtio. Tiedämme, että kansalaisemme tulevat hyötymään suoraan uudistuksista, hän jatkoi.

(MTV3-STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.