Turkin EU-neuvotteluissa edistysaskel

Turkin neuvottelut Euroopan unionin jäsenyydestä etenivät ensimmäistä kertaa tänään, kun EU-maat sopivat neuvotteluehdoista tieteen ja tutkimuksen osalta. Asiasta päästiin sopuun ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Euroopan unionin ulkoministerit ovat päässeet sopuun Turkin jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta. Neuvottelut hyväksyttiin avattavaksi virallisesti jo viime lokakuussa, mutta ennen tätä päivää komissio oli vasta selvittänyt, miten neuvottelut käytännössä järjestetään.

Riita Kyproksen asemasta varjosti kuitenkin käytännön neuvotteluavausta. Kyproksen mielestä neuvottelujen eteneminen antaa väärän viestin Turkille, joka ei ole tunnustanut Kyprosta eikä vahvistanut niin sanottua Ankaran sopimusta.

Puheenjohtajamaa Itävalta sai lopulta aikaan kompromissin, jossa Turkkia muistutetaan sen velvoitteista.

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül lensi vielä illalla Luxemburgiin käymään neuvotteluja EU-maiden kanssa. Hän luonnehti neuvottelujen avausta "käännekohdaksi" ja korosti Turkin päättäväisyyttä EU:n vaatimien uudistusten läpiviemisessä.

-Tässä prosessissa on vaikeutensa ja ylä- ja alamäkensä, mutta olennaista on lopullinen tavoite, joka on ilman muuta täysjäsenyys, Gül sanoi lentokentällä Ankarassa.

Kivinen tie käy Kyproksen kautta

Tiede ja tutkimus on vain yksi yhteensä 35 osa-alueesta, joista Turkin on neuvoteltava ennen kuin se voi liittyä EU:hun. Se on myös poliittisesti vähiten kiistanalainen. Jokaisen 35 neuvottelualueen avaus ja päätös vaatii nykyisten jäsenmaiden yksimielisyyden.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Turkin on vahvistettava Suomen puheenjohtajakauden aikana tullisopimuksen kiistelty lisäpöytäkirja, joka tarkoittaa käytännössä Kyproksen kreikkalaishallituksen tunnustamista. Kahtia jakautuneen saarivaltion kreikkalaisosa liittyi EU:hun 2004, turkkilaisosa jäi sen ulkopuolelle.

Monissa EU-maissa kansalaiset ovat suhtautuneet Turkin EU-jäsenyyteen erittäin epäilevästi, eikä jäsenyyden uskota olevan mahdollista ainakaan kymmeneen vuoteen.

Suomi yrittää kuitenkin puheenjohtajakaudellaan edistää Turkin neuvotteluja ainakin koulutuksen ja kulttuurin osalta.

Turkin varjossa myös Kroatia avasi käytännön EU-neuvottelut tänään. Kroatian neuvotteluja pidetään ongelmattomampina kuin Turkin. Maa tavoittelee EU-jäsenyyttä jo 2009 - 2010.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat