Turkin EU-jäsenyys myötätuulessa

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder antoivat huomattavaa tukea Turkin EU-jäsenyydelle Naton huippukokouksessa Istanbulissa. Vastaääniäkin kuultiin.

Naton Istanbulin huippukokousta isännöinyt Turkki sai kaipaamaansa tukea EU-jäsenyysneuvottelujen nopealle aloittamiselle. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush toivoi pariin otteeseen Turkille unionin jäsenyyttä, ja voimakkaan tukensa antoi myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Vaikka kokousisäntä ei asiaa julkisesti kuuluttanutkaan, oli Turkin yhtenä sivutavoitteena selvästi vahvistaa kuvaa maan EU-kelpoisuudesta. Sivutavoitetta tuotiin esiin Turkin lehdistössä, ja samaan aikaan isäntä panosti kaikkensa kokousjärjestelyjen onnistumiseksi. Turkki-tietoutta pakattiin laukkuihin joka kulmassa, ja toimittajille tarjoiltiin punaisia hattaroita.

Tuen avasi presidentti Bush, joka kehotti voimallisesti EU:ta aloittamaan jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. Yhdysvallat on tarjoillut samaa ajatusta jo pitkään. Schröderin mukaan Istanbulissa nähtiin itseluottamusta puhkuva ja nykyaikainen maa, joka on kehittynyt vauhdilla, jota ei olisi voinut muutama vuosi sitten edes kuvitella. Saksan myönteisyyttä pohjustaa se, että maalla on EU:n suurin turkkilaisvähemmistö. Reilusta 80 miljoonasta asukkaasta pari miljoonaa on lähtöisin Turkista.

Tuen ilmaisuista huolimatta myös vastapuoli on vahva. Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmaisi närkästyksensä Bushin toiveisiin. Hän ihmetteli Bushin reaktiota, jos Ranska lähtisi neuvomaan Yhdysvaltoja sen suhteissa esimerkiksi Meksikoon.

Turkin jäsenyysneuvottelujen kohtalosta on määrä päättää EU:n huippukokouksessa Brysselissä joulukuussa. Neuvottelujen avaamista on vaikea evätä, mikäli EU:n komission raportti puoltaa keskusteluja. EU:n keskeiset ehdot neuvotteluille ovat toimiva demokratia, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaa tiedonvälitys sekä oikeus esittää vapaasti mielipiteitä.

Toisaalta mahdollinen neuvottelujen aloittaminen ei merkitse sitä, että Turkki olisi paljonkaan nykyistä lähempänä varsinaista jäsenyyttä. Neuvottelut vievät nopeimmillaankin vuosia ja venyttäminen on aina mahdollista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat