Ruotsin ulkoministeri Ann Linde: Turkin Erdoganin Nato-kanta nyt esillä ensimmäistä kertaa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmaisi perjantaina, että maa ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti. Ruotsin ulkoministerin mukaan Ruotsille ei ole sanottu suoraan asiasta. 

Ulkoministeri Ann Linde puhui Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle sen jälkeen, kun presidentti Erdogan oli ilmaissut kielteiset ajatuksensa Ruotsin ja Suomen Nato-pyrkimyksistä. 

– Tapasin turkkilaisen kollegani toissapäivänä, ja pari viikkoa sitten pidemmässä kahdenkeskisessä tapaamisessa puhuimme Ruotsin mahdollisesta Nato-hakemuksesta.

Linden mukaan hänen suhteensa turkkilaiseen kollegaansa on hyvä ja rakentava, eikä mitään Erdoganin puheisiin viittaavaa ole kerrottu Lindelle. 

– Myöskään Nato-suurlähettiläs tai yksikään jäsenmaista ole esittänyt mitään tällaista.

Linden toivoo keskustelua jäsenmaiden kanssa siinä tapauksessa, jos maa päätyy hakemaan Nato-jäsenyyttä.

– Toivon, että saamme myönteisen vastauksen kaikilta mailta.

Linde ja Haavisto kutsuttu Naton epäviralliseen ulkoministerikokoukseen

Linde kertoo aikovansa käydä keskustelun Turkin kanssa maan suhtautumisesta Ruotsin Nato-jäsenyyteen tulevana viikonloppuna. 

– Koska virallisesti meille ei ole asiasta kerrottu, minulla on mahdollisuus puhua asiasta ulkoministerikollegani kanssa lauantaina. Tuolloin osallistumme Naton ulkoministerikokoukseen, johon myös Suomen ulkoministeri on kutsuttu.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi aiemmin perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänellä on mahdollisuus tavata Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu mahdollisesti lauantaina Berliinissä Naton epävirallisessa ulkoministerikokouksessa.

Ann Linden mukaan Erdoganin jäsenyyttä vastustavat puheet eivät tulleet yllätyksenä. Hänen mukaansa tällaisia ulostuloja on odotettavissa hakuprosessin aikana. 

– Tämä on Nato-jäsenyyttä hakiessa kielteinen puoli. Meistä tulee erittäin haavoittuvia koko ratifiointiprosessin ajaksi, ja siksi meidän on yritettävä turvata itsemme.

Katso alla olevalta videolta, miten Haavisto kommentoi Erdoganin puheita tiedotustilaisuudessa.

Näin ulkoministeri Haavistoi arvioi Turkin Erdoganin Nato-kommentteja 1:42




Lue myös:

    Uusimmat