Türk johdossa Slovenian presidentinvaaleissa

Uusi presidentti saa hoidettavakseen heti vastuullisen tehtävän, kun Slovenia hoitaa EU:n kiertävää puheenjohtajuutta ensi vuoden alussa.

Sloveniassa vasemmiston presidenttiehdokas Danilo Türk on selvässä johdossa ovensuukyselyjen mukaan. Türk on saamassa 69 prosenttia äänistä.

Türkin vastaehdokkaana oli keskusta-oikeistolaisen hallituksen tukema Lojze Peterle, joka on myös maan entinen pääministeri.

Slovenian presidentin virka on pääosin seremoniallinen. Pieni mutta vauras Slovenia hoitaa EU:n kiertävää puheenjohtajuutta ensi vuoden alkupuoliskon ajan.

Türk hävisi Peterlelle vaalien ensimmäisellä kierroksella 21. lokakuuta. Oikeustieteen professori Türk on entinen diplomaatti, jota kannattavat useimmat maan vasemmistopuolueet.

- Olen alusta lähtien odottanut voittavani nämä vaalit. Tuskin kukaan muu oletti näin käyvän, mutta kampanjan edetessä odotukset ovat kasvaneet ja juuri nyt olemme hyvinkin toiveikkaita, Türk sanoi käytyään äänestämässä pääkaupungin Ljubljanan keskustassa.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan monet slovenialaiset ovat pettyneet pääministeri Janez Jansan vanhoillisen hallituksen toimiin.

- Hallituksen on tajuttava, että emme ole kuuroja emmekä sokeita. Haluan äänelläni auttaa Sloveniaa edes vähän valoisampaa tulevaisuutta kohti, sanoi 54-vuotias englanninopettaja Darja Robic.

Kyseessä olivat kolmannet presidentinvaalit sen jälkeen kun Slovenia itsenäistyi entisestä Jugoslaviasta vuonna 1991.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat