Mainos

Turistit määräävät kauppojen aukiolon loppiaisena – Reilua vai ei?

Kauppojen aukioloajat noudattelevat Suomessa villin lännen logiikkaa. Esimerkiksi Turussa ja Tampereella osa saman kaupungin kaupoista saa olla loppiaisena auki, mutta osa ei.

Pääsääntöisesti kaupat eivät saa Suomessa pitää oviaan auki juhlapyhinä, mutta erityisistä syistä voidaan hakea poikkeuslupia. Loppiaisen kohdalla poikkeustekijänä on vilkas matkailusesonki – etenkin venäläismatkailijoita riittää tällä hetkellä Suomessa.

Lupien hakemisen hoitavat kauppakamarit, ja aluehallintovirastojen täytyy ne hyväksyä. Turussa, Tampereella ja Keski-Suomessa viranomaiset ovat päätyneet kirjavaan lupapalettiin.

– Mietimme, missä matkailijat ovat, ja päädyimme siihen, että varmaankin hotellien läheisyydessä, sanoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Joonas Rinne.

Yrittäjät epätasa-arvoisessa asemassa

Suomen Yrittäjien mielestä yrittäjiä ei saisi asettaa eriarvoiseen asemaan myöntämällä joillekin alueen kauppiaista poikkeuslupa toisten jäädessä nuolemaan näppejään.

– Jos osa kaupoista samalla alueella saa olla auki ja osa ei, kuulostaa se aika mielivaltaiselta. Kaikilla pitäisi olla samat rajat, sanoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Tiina Toivonen.

Se, että kaikista Suomen kunnista ei löydy yhtäkään loppiaisena auki olevaa kauppaa, johtuu siitä, että vain 12 kauppakamaria maan 19 kauppakamarista on hakenut erityislupaa ovien auki pitämiseen.

Siinä missä kauppakamarien hakemuksiin on suhtauduttu nuivasti esimerkiksi Turussa ja Tampereella, ovat aluehallintoviranomaiset Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa antaneet kaikille kauppiaille luvan päättää itse aukioloistaan loppiaisena.

– Eriarvoinen kohtelu on herättänyt närää kauppiaiden keskuudessa. Lupakäytännön pitäisi muuttua yhtenäisemmäksi ja lupabyrokratiasta pitäisi päästä eroon, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Maarit Lindström.

PAM: Kaikki kaupat kiinni

Pidemmällä aikavälillä Suomessakin voitaisiin Lindströmin mielestä siirtyä kohti Ruotsin mallia, jossa kauppiaat ovat saaneet päättää itse loppiaisen aukioloistaan jo vuodesta 1970.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ajaa päinvastaista kehitystä. Työntekijöitä edustavan liiton mielestä poikkeuslupia ei tarvita lainkaan, koska kaikkien kauppojen pitäisi olla kiinni loppiaisena.

– Vuodessa on nykyisin 15 päivää, jolloin kaupat eivät saa olla auki, ja ne joutaisi säilyttää. Ihmisten pitäisi pystyä suunnittelemaan elämäänsä edes vähän, sanoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.