Mainos

Turistit kauhistuivat Auschwitzissä: Sumusuihkut toivat mieleen keskitysleirien kauhut

Turistit ovat kauhistuneet Auschwitzin keskitysleirimuseossa kävijöiden viilennykseen tarkoitettuja, sisäänkäynnin luo asennettuja sumusuihkuja.

Missä tahansa muualla tukalaa hellettä viilentävät suihkut olisivat varmasti olleet hyvä ajatus, mutta keskitysleirimuseossa niitä pidetään sopimattomina. Ne toivat turisteille liian elävästi mieleen natsiaikojen kaasukammiot.

– Kun pääsin bussista ulos, kävelin suoraan sumusuihkuun. Olin shokissa, kertoo museossa vieraillut Meyer Bolka Israelin televiossa The Telegraphin mukaan. 

Kuolettavat kaasukammiot

Holokaustin aikaan arviolta noin kuusi miljoonaa juutalaista sai surmansa. Yksi pahimmista paikoista oli juuri Auschwitzin keskitysleirin – siellä kuoli yli miljoona ihmistä. Auschwitziin saapuessa vangit eroteltiin heti kahteen ryhmään: sellaisiin, jotka kykenivät työskentelemään ja sellaisiin, jotka kuolisivat heti. 

Useasti uhreille kerrottiin, että heidät viedään suihkuun. Heitä pyydettiin riisuuntumaan ja kävelemään kaasukammioon, joka oli rakennettu suihkuhuoneen näköiseksi. Joillekin annettiin mukaan jopa saippua ja pyyhe, ennen kuin kuolettava kaasu suihkutettiin huoneeseen. 

Bolka kertoo huomauttaneensa suihkuista museon työntekijälle. 

– Kerroin, että kaikella kunnioituksella; sumusuihkunne tuovat mieleeni kaasukammiot. Työntekijä sanoi olevansa hyvin pahoillaan, Bolka kertoo. 

Puolassa sijaitseva museo on joutunut puolustelemaan viilennysratkaisuaan. Museo kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että ”jotakin oli tehtävä”. Puolassa on kärvistelty kovissa helteissä. 

– Vierailijoiden joukossa on paljon sellaisia, jotka eivät ole tottuneet näin kuumiin oloihin. Ihmisiä on pyörtynyt helteessä, joten meidän oli minimoitava kuumuuden aiheuttamat riskit. Viilentävät suihkut ovat oikeasti auttaneet vierailijoitamme, museo kirjoittaa.

Museon mukaan nyt ulkotiloihin asennetuilla viilennyssuihkuilla ei ole mitään tekemistä holokaustin aikaisten suihkuhuoneiden kanssa. Keskitysleirien aikaan tappava Zkylon B -kaasu tuotiin suihkukammioihin kanistereissa esimerkiksi välikattoon rakennettujen aukkojen kautta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.