Mainos

Turisteja surmattiin Egyptissä

Egyptissä on tehty viime vuosien verisin hyökkäys turisteja kohtaan. Ampumavälikohtauksessa menetti henkensä noin 60 matkailijaa. Tiettävästi suomalaisia matkailijoita ei ole ollut mukana. Egyptin hallitus on pitänyt hätäistunnon verityön takia. Maan sisä- ja terveysministerit ovat matkustaneet terrori-iskun tekopaikalle.

Luxorin ampujiksi epäillään jyrkän linjan muslimeja. He kaappasivat turisteja kuljettaneen linja-auton Luxorissa varhain aamulla. Hyökkääjien ja poliisin välisessä tulituksessa kuoli kuusi hyökkääjää ja kolme poliisia. Lisäksi 17 turistia ja kahdeksan egyptiläistä loukkaantui.

Äärimuslimit ovat tehneet lukuisia hyökkäyksiä turisteja kohtaan. Tämänaamuinen isku tehtiin Deir al-Bahri temppelin lähellä Kuningattarien laaksossa. Kyseessä oli ensimmäinen hyökkäys Luxorissa. Alueella sijaitsevat monet Egyptin historian suurimmista nähtävyyksistä.

Edellisessä iskussa syyskuun 18. päivä, kaksi miestä teki iskun Kairossa ajanutta linja-autoa kohti. Tuolloin kuoli kahdeksan saksalaisturistia ja auton egyptiläinen kuljettaja.

Hyökkäykset alkoivat vuonna 1992. Niissä on kuollut kaikkiaan 34 ulkomaista turistia.

Suomalaiset takaisin Luxorista

Egyptin Luxorissa ja Niilillä matkaili tänään kolmisensataa suomalaista, joista Kuningattaren laakson veriteon tapahtuessa puolet oli Luxorissa ja puolet saapui sinne saman päivän aikana.

Suomalaiset matkatoimistot peruivat ensin Luxorissa suomalaisten kiertoajelut terroriteon tapahtumapaikalle. Myöhemmin iltapäivällä Aurinkomatkat ja Finnmatkat päättivät lennättää Luxoriin tänään matkustaneet 150 turistia takaisin Suomeen. Fritidsresor ja Hassen matkat tekivät niin ikään päätöksen Egyptin matkojen peruuttamisesta ja kohteessa olevien suomalaisten kotiin kuljettamisesta.

Rahat takaisin

Egyptin tapahtumat tietävät lomasuunnitelmien romuttumista tuhansille suomalaisille. Esimerkiksi Fritidsresor ja Hasse suunnittelivat kuljettavansa tänä kautena Egyptiin yhteensä yli 5 000 suomalaista. Valtaosa matkoista oli jo myyty.

Fritidsresorin markkinointipäällikkö Jukka Mustila vakuuttaa kaikkien matkansa jo maksaneiden saavan rahansa takaisin. Lähimpien lähtöjen matkaajille ilmoitetaan peruuntumisesta puhelimitse, ja muut saavat tiedon kirjeitse. Matkatoimistot pyrkivät mahdollisuuksien mukaan löytämään korvaavia kohteita.

Suomen ulkoministeriö ei anna Egyptin surmatekojen johdosta edelleenkään matkustussuosituksia. Hallinnollinen avustaja Timo Täyrynen ulkoministeriöstä kertoi, että vastaava käytäntö on ollut voimassa jo kolmen vuoden ajan. Ulkoministeriö antoi matkustussuosituksia viimeksi vuonna 1990, kun suomalaisia kehotettiin Persianlahden kriisin kehittyessä välttämään matkustamistatiettyihin Lähi-idän maihin.
(AFP-Reuters-STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.