Mainos

Turhautunut dalai-lama saattaa tiukentaa linjaansa

Tiibetin pakolaishallinnon johtaja dalai-lama punnitsee uutta strategiaa suhtautumisessaan Kiinaan, koska neuvottelut Tiibetin asemasta eivät ole edenneet. Dalai-laman edustaja kertoo, että kaikkia vaihtoehtoja harkitaan.

Käytännössä dalai-laman ilmoituksen tulkitaan tarkoittavan sitä, että hän on valmis tavoittelemaan Tiibetille myös täyttä itsenäisyyttä jos Tiibetin pakolaishallinto niin päättää. Kyseessä olisi historiallinen suunnanmuutos hengellisen johtajan linjassa. Tähän asti dalai-lama on korostanut, että hän ajaa Tiibetille vain autonomiaa: ei eroa Kiinasta.

Tiibetin 300-jäseninen pakolaisparlamentti kokoontuu ensi kuussa käsittelemään liikkeen tulevaisuutta Intian Dharamshalaan, jossa myös maanpaossa elävä dalai-lama asuu. Parlamentin odotetaan ottavan kantaa siihen, miten Kiinan kanssa jatkossa toimitaan.

- Ainoa asia josta ei neuvotella on se, että liike pysyy väkivallattomana. Siitä kaikki ovat yksimielisiä, sanoi dalai-laman edustaja Tenzin Taklha.

Myös Tiibetin pakolaishallituksen pääministeri Samdhong Rinpoche vakuutti, etteivät tiibetiläiset aio ajaa vaatimuksiaan väkivallalla.

- Väkivallattomuudesta luopuminen on täysin mahdotonta niin kauan kuin hänen pyhyytensä on johtajanamme, Rinopche sanoi.

Nuoret haluavat itsenäisyyttä

Dalai-lama sanoi viikonloppuna, ettei enää usko Tiibetin voivan saada autonomiaa, ellei Kiinan johto muuta asennettaan. Tiibetiläisten keskuudessa voimistuu myös näkemys, jonka mukaan dalai-laman kannattama keskitien politiikka ei riitä patistamaan Kiinaa toimiin.

Linjaa vaadittiin kiristettäväksi erityisesti sen jälkeen, kun Kiina tukahdutti väkivalloin Tiibetin demokratiamielenosoitukset keväällä.

Kiinan ja Tiibetin pakolaishallinnon edustajat ovat sittemmin neuvotelleet useita kertoja ilman tuloksia. Nuorten mukaan neuvottelut ovat vain Kiinan juoni, jolla se yrittää lykätä päätöstä Tiibetin asemasta.

- Olemme käännekohdassa -- uskomme yhä, että itsenäisyys on ainoa vaihtoehto ja aiomme esittää marraskuussa oman ehdotuksemme joka perustuu siihen, sanoi nuorten tiibetiläisten järjestön edustaja Tsewang Rigzin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.