Mainos

Turhat oikeusjutut kuormittavat Yhdysvaltain oikeusjärjestelmää

Kevytmielisesti nostetut syytteet maksavat arviolta noin 190 miljardia euroa vuodessa. Yhdysvallat yrittää saada aikaan lainsäädäntöä, jolla hillittäisiin oikeusjuttuintoa sekä kattoa korvaussummille.

Jopa kaikkeen tottuneet amerikkalaiset hätkähtivät kuultuaan syytteestä, jossa mies vaati kymmenien miljoonien dollarin korvauksia housuistaan.

Asiasta nousi kohu 65 miljoonan dollarin eli noin 48 miljoonan euron korvaussumman vuoksi ja myös siksi, että syytteen nostanut mies on tuomari.

Tiettävästi hänellä oli ollut kiistaa pesulan omistajien kanssa jo aiemminkin, ja korjattavana olleiden housujen lyhytaikainen katoaminen sai hänen verenpaineensa nousemaan.

Mies perusteli korvaussummaa muun muassa sillä, että hänen on otettava vuokra-auto seuraavien kymmenen vuoden ajaksi, jotta hän saa vietyä vaatteensa kauempana olevaan pesulaan. Tuomarin kuumapäinen oikeusjuttu on herättänyt sen verran huomiota, että häntä on vaadittu eroamaan.

Surullisenkuuluisa McDonald'sin kahvi

Housujuttu ei ole Yhdysvalloissa mikään harvinaisuus. Kaikki ovat kuulleet vuonna 1992 tapahtuneesta kahvijupakasta. Nainen läikytti syliinsä McDonald'sin kuumaa kahvia ja sai lopulta miljoonakorvaukset kärsimyksistään.

Samana vuonna 23-vuotias juovuksissa ollut nainen peruutti autonsa merenlahteen. Hänen seuranaan ollut henkilö onnistui pääsemään ulos autosta, mutta kuljettajana ollut nuori nainen hukkui.

Naisen vanhemmat syyttivät autonvalmistaja Hondaa siitä, että auton turvavöiden käyttö oli liian monimutkaista. Oikeus määräsi autonvalmistajan maksettavaksi 48 miljoonan euron korvaukset, mutta vetoomustuomioistuin kumosi myöhemmin päätöksen.

Veromaksajat maksumiehinä

Vastaavantyyppisiä juttuja on uskomaton lista.

- Kutsun sitä lotto-oireyhtymäksi. Voit ostaa lipun ja toivoa miljoonavoittoa, selitti Daniel Condon Floridan lainvartijoiden vakuutusjärjestöstä paikalliselle televisioasemalle.

Hän viittasi floridalaisen naisen piirikuntaa vastaan nostamaan syytteeseen. Nainen väitti kaatuneensa, koska jalkakäytävällä oli männynkäpy.

Toiveikkaiden asianomistajien yritykset kuormittavatkin oikeusjärjestelmää ja maksavat yhteiskunnalle pitkän pennin.

Floridalaisnaisen syyte maksoi veronmaksajille ainakin 11 500 euroa pelkkinä tutkinta- ja henkilöstökuluina.

Joidenkin arvioiden mukaan kevytmielisesti nostetut syytteet maksaisivat vuodessa 2600 euroa jokaista amerikkalaista perhettä kohti eli noin 190 miljardia euroa. Eräät muut arviot nostavat summaa vieläkin huikeammaksi, mutta jokaisella on myös oma arvionsa siitä, mitkä ovat täysin joutavia syytteitä.

Omituiset syytteet ruuhkauttavat myös koko oikeusjärjestelmää. Yhdysvalloissa on yritetty viime vuosina saada aikaan lainsäädäntöä, jolla hillittäisiin oikeusjuttuintoa.

Samalla oikeusjuttujen korvaussummille yritetään saada yhtenäinen katto, mutta toistaiseksi yritykset ovat olleet tuloksettomia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.