Mainos

Turha valittaa Valko-Venäjän viisumista

Valko-Venäjän Minskissä tänä keväänä järjestettävät jääkiekon MM-kisat tuntuvat jo etukäteen ottavan koville – ainakin suomalaisille toimittajille.

Varsinkin jotkut urheilutoimittajat ovat olleet pöyristyneitä siitä, että Valko-Venäjä vaatii toimittajaviisumia niiltä journalisteilta, jotka aikovat raportoida kisojen aikana muustakin kuin lätkästä. Viisumivaatimus on tulkittu yksioikoisesti yritykseksi rajoittaa journalistista vapautta, ja päätoimittajat joissakin mediataloissa ovat väläytelleet peräti boikotteja.

Onko viisumivaatimus todella boikotin väärti?

Nyt kun eri osapuolet Kansainvälistä jääkiekkoliittoa IIHF:ää ja järjestäjämaata myöten ovat kertoneet omat näkemyksensä, koko kohua on vaikea mieltää muuksi kuin sarjaksi väärinkäsityksiä ja ehkä myös puutteellista journalistista taustatyötä.

IIHF huomautti MTV:lle maanantaina toimittamassaan viestissä, ettei viisumivaatimus ole mikään uusi asia, vaan se on ollut tiedossa jo viime syksystä lähtien. Kisojen pääsihteeri puolestaan lausui Ilta-Sanomille, että toimittajaviisumin vaatiminen on normaalikäytäntö, lätkätoimittajien viisumivapaus sen sijaan poikkeusjärjestely kisojen aikana.

Tähän on hyvä lisätä, että viisumia vaatii moni muukin maa kuin Valko-Venäjä. Esimerkiksi länsimaaksi mielletty Israel edellyttää viisumia maahan tulevilta toimittajilta.

Journalistien loukkaantuneisuudessa on hieman tekopyhä maku. Urheilutoimittajan "riski" joutua raportoimaan kisojen aikaan jostakin muusta kuin itse urheilusta on kohtuullisen pieni. Jos niin kuitenkin haluaa tehdä, ei muuta kuin toimittajaviisumia hakemaan. Mekkala kannattaa nostaa vasta sitten, jos viisumia ei myönnetä.

Valko-Venäjä lätkäkisoineen on sananvapaustaistelijoille maalitaulu helpoimmasta päästä. Maa on eriskummallinen autokratia, itsevaltaisesti hallittu jäänne kylmän sodan ajalta, joka ei herätä sympatiaa. Jääkiekko puolestaan on niin pieni laji, että valkovenäläisiä lukuunottamatta on kaikille osapuolille  yhdentekevää, vaikka kisat siirrettäisiinkin johonkin toiseen maahan.

Raikkaan näkökulman tähän kotikutoiseen kohuun tarjosi ruotsalaisen iltapäivälehden Expressenin urheilupäällikkö Anders Nettelbladt: "Näen, ettei Valko-Venäjällä ole mitään keinoja estää meidän jääkiekkotoimittajiamme kirjoittamasta jääkiekosta tai elämästään ja kokemuksistaan Valko-Venäjällä", hän sanoi Ylelle.

Siinä missä pykäläuskovaiset suomalaiset ovat jääneet jumiin valkovenäläiseen byrokratiaan, ruotsalaiset ottavat asian käytännöllisesti: muotoseikkana,  josta ei juuri tarvitse välittää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.