Mainos

Tupottomuus ajaa palkansaajat tiivistämään rivejään

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) suunnitelmat haudata tupot kokonaan pysäytti Akavan johdon. Viestejä EK:n halusta luopua tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta on kuultu useasta etelärantalaisesta suusta, silti ilmoitus tupokirveen lopullisesta hautaamisesta oli yllätys. Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen (sit.) luonnehtii EK:n aikeita yllättävän rajuiksi.

- On mielenkiintoista nähdä ketä se (päätös) palvelee? Olemme kuitenkin pieni kansantalous, puolet Pariisista, Viljanen kommentoi Helsingin lehdistölounaalla.

Hän kiittelee menneitä tupoja tuloksekkaiksi ja ihmettelee, miksi EK haluaa luopua niin kevyesti hyvin toimineesta työelämän työkalusta.

- Taloudessa tilanteet muuttuvat niin nopeasti, että tupoille voi olla vielä tarvetta.

EK:n veto aiheuttaa vipinää palkansaajajärjestöissä. Viljasen mukaan kattojärjestöjen on pakko viimeistään syksyllä kokoontua miettimään, miten palkansaajien etuja ajetaan tupottomassa Suomessa. Samalla se antaa lisää vauhtia myös keskusteluun STTK:n ja Akavan yhdistymisestä.

Rivit rakoilevat

Viljanen näkee työnantajapuolen pelaavan nyt hajota ja hallitse -taktiikalla. Tästä hänestä kielivät liittokierroksen eripituiset sopimukset. Pahimmillaan tämä sopimuskentän pirstominen voi Viljasen mielestä heijastua työpaikkojen ilmapiiriin.

- Työyhteisössä on pelättävissä eri henkilöstöryhmien välistä vääntöä. Meidän täytyy kuuluttaa palkansaajapuolen vahvaa yhteistoimintaa. Jos emme kykene ymmärtämään toinen toistemme erilaisuutta, mutta myös samoja tarpeita, me epäonnistumme tosi pahasti. Siitä kärsii koko suomalainen yhteiskunta, Viljanen evästää.

Joukkovoiman säilyttäminen voikin käydä haasteelliseksi tupottomassa Suomessa, sillä aivan riidattomia eivät palkansaajien rivit ole.

Railoista kertovat esimerkiksi kahden palkansaajajärjestön eli Akavan yksityisaloja edustavan YTN:n sekä STTK:laisen Toimihenkilöunionin väliset sopimusriidat. Riitojen taustalla on jäsenten haalinta, ja näiden riitojen rajalinjat kulkevat jo työpaikan sisällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.