Mainos

Tuposta tulossa 2,5-vuotinen

Tänään keskusjärjestöjen välillä allekirjoitettu tulosopimus takaa palkansaajille ensi vuonna 2,5 ja seuraavana vuonna 2,1 prosentin palkankorotukset. Tuloveroasteikko kevenee ensi vuonna 0,5 %.

Tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta on syntynyt neuvottelutulos. Palkat nousevat 1.3. 2005 2,5 prosenttia ja seuraavana vuonna 1.6. 2,1 prosenttia. SAK on hyväksynyt tupon neuvottelutuloksen. Myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus ja korkeasti koulutettujen Akava suosittelevat tulosopimuksen neuvottelutuloksen hyväksymistä.

Uusi tulopoliittinen sopimus on noin 2,5-vuotinen. Se ulottuisi siten seuraavien eduskuntavaalien yli. Ensi maaliskuussa alkavana ensimmäisenä sopimusvuonna noudatetaan neuvottelutuloksen mukaan sekalinjaa eli perinteistä prosenttikorotuksen ja euromääräisen korotuksen yhdistelmää. Niin ikään mukana on liittoerä.

Toisena sopimusvuonna korotukset ovat prosenttipohjaisia ja ne tulevat kesäkuun alusta 2006. Tuolloin mukana ovat liittoerä ja tasa-arvoerä. Toinen vuosi on selvä myönnytys työnantajia kohtaan, jotka ovat vaatineet puhtaasti prosenttipohjaisia korotuksia.

Keskituloiselle prosentit tarkoittavat 55 euroa lisää kuukaudessa.

Työelämää koskevista uudistuksista osapuolet pääsivät sopuun jo viime yön ja tämän aamun aikana. Palkansaajapuolella kuvataan erityisesti irtisanomistilanteita koskevan muutosturvan tuoneen merkittäviä parannuksia.

Hallitukselta 1,4 mrd. verokevennykset

Hallitus tukee tupo-sopimusta 1,4 miljardin verokevennyksillä.

Tuloveroasteikko kevenee ensi vuonna 0,5 %, vuonna 2006 1 % ja vuonna 2007 0,5 prosenttia.

Hallitus esittelee veronkevennysten tarkemmat vaikutukset huomisen kokouksensa jälkeen.

Rakennusliitto ei lähde tupoon

Liitoilla on kaksi viikkoa aikaa hyväksyä sopimus.

SAK:lainen Rakennusliitto ei tule mukaan tupoon. Liiton mukaan sopimus ei tuo sen kaipaamia uudistuksia. Myös Paperiteollisuus on aiemmin ilmoittanut jäävänsä tupon ulkopuolelle.

Myös AKT on antanut varoituksen, sillä satamien ja ölykuljetusten osalta sopimukset ovat auki.

Veronmaksajat: Tupo ei muuta palkansaajien verotusta

Tavallisen suomalaisen palkansaajan verotus ei kevene, mutta ei kiristykään, arvioi Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

- Hyvä kuitenkin on, että palkkaverotusta ensi vuonna uhannut kiristys saatiin estetyksi ja vuosina 2006 ja 2007 palataan uudelleen kevennysuralle, Lehtinen arvioi.

Veronmaksajat huomauttaa, että tulevien vuosien kevennyksiä voi täsmällisesti arvioida vasta hallituksen julkistettua koko ehdotuksensa. Lehtisen mukaan ensi vuonna verotus pysyy nykytasolla ja kahtena seuraavanakin vuonna kevennykset ovat varsin maltillisia.

EK tyytyväinen pitkään sopimukseen

Elinkeinoelämän keskusliitto on tyytyväinen, että poikkeuksellisen pitkä sopimuskausi tuo vakautta ja ennustettavuutta. EK laskee, että sopimus nostaa työnan-tajien työvoimakustannuksia ensi vuonna yhteensä 3,5 prosenttia. Tämä on noin yhden prosenttiyksikön enemmän kuin kilpailijamaissa.

Vuonna 2006 kustannukset nousevat 2,6 ja vuonna 2007 1,8 prosenttia.

Toimitusjohtaja Leif Fagernäs arvioi, että myös Metsäteollisuus voisi ratkoa tuotantoseisokkeja koskevia ongelmiaan sopimuksen piirissä.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 29.11.2004)

(Seitsemän uutiset 29.11.2004)

(Seitsemän uutiset 29.11.2004)

Nyt neuvotellun tuloratkaisun palkankorotukset ovat ennustelaitosten mielestä yllättävän suuria.
(Talousuutiset 29.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.