Mainos

Tupopöytä katettu ennen joulua?

Neuvottelut tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta aiotaan saada valmiiksi hallituksen toivomassa aikataulussa. Työmarkkinaosapuolet uskovat sopimuksen aikaansaamisen olevan mahdollista joulukuun alkuun mennessä siitäkin huolimatta, että aikataulua pidetään erittäin tiukkana.

Tupo-neuvottelijat vakuuttelivat sopimushaluaan ensimmäisessä virallisessa tapaamisessaan tiistaina iltapäivällä. Tilaisuus avasi tupo-neuvottelut asiaankuuluvassa salamavalojen välskeessä.
-Edellytykset lähteä varsinaisiin neuvotteluihin ovat nyt olemassa, olkoonkin että meillä on ratkaisun sisältöön liittyvistä asioista yhä paljon erilaisia käsityksiä, arvioi kokouksen tuloksia SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.)

Työmarkkinajohtajista erityisesti Ihalainen korosti pitäytymistä nopeassa aikataulussa.
-Mikäli neuvottelut venyisivät yli joulun voi olla, että hallittavuus koota mitään uusia yhteisiä ratkaisuja heikkenee, Ihalainen sanoi ns. suuren valiokunnan tapaamisen jälkeen.
Käytännössä neuvottelutuloksen on synnyttävä marraskuun loppuun mennessä, jotta liitot ehtivät hyväksyä sopimuksen ennen eduskunnan veroratkaisua 19. joulukuuta.

Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri luonnehti tiistain päätöstä aloittaa neuvottelut varsin rohkeaksi aikataulun ja pitkän asialistan vuoksi. Kahri ei kuitenkaan halua sulkea pois kokonaisratkaisun aikaansaamista siinäkään tapauksessa, että tulosta ei syntyisi marraskuun loppuun mennessä.

Akava epäili tupon syntyä

Kaikki osapuolet eivät tiistaina olleet yhtä vakuuttuneita aikataulun riittävyydestä. Epäileviä äänenpainoja kuului yhä sekä työnantajapuolelta että Akavasta.
Epäuskoa aikataulun toteutumiseen oli eniten Akavassa, jonka puheenjohtaja Mikko Viitasalo (kok.) suhtautui epäilevästi tupon syntymiseen. Hän arvosteli hallituksen etujärjestöille asettamia takarajoja, ja vaati erityisesti ansiokehitystakuun perusteellista tarkastelua.

Viitasalon mukaan järjestöt ovat tällä tupo-kierroksella myös verraten kaukana toisistaan palkka- ja veroratkaisuissaan. Palvelutyönantajien Keskusliiton toimitusjohtajan Jarmo Pellikan mukaan vaikeimmat ongelmat neuvotteluihin syntyvät silti laadullisia asioita koskevista vaatimuksista.
Pellikka muistutti työnantajien näkemyksestä, jonka mukaan tupossa kysymys on keskeisesti talouspoliittisesta palkka- ja veroratkaisusta, ei niinkään laadullisista muutoksista. Pellikka kannatti asettui tupo-pyrkimyksen kannattajaksi toteamalla, että laaja kansalaismielipide myös yritysjohtajien joukossa kaipaa työmarkkinoille rauhaa.

Nyt sovittiin aikatauluista

Tiistain kokouksessa järjestöjohtajat pyrkivät välttämään sopimuksen sisältöön liittyviä kysymyksiä, ja keskittyivät kartoittamaan aikataulua, jonka mukaan jatkossa edetään.
-Osapuolilla oli yhteinen käsitys hyvinkin tiiviistä aikataulutuksesta, vakuutti toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung (sd.).

Tämän viikon aikana osapuolet pyrkivät selvittämään, miten neuvotteluja hidastavan ansiokehitystarkastelun voisi tehdä mahdollisimman pikaisesti. Nykyiseen sopimukseen sisältyvässä tarkastelussa selvitetään, miten palkansaajien ansiot ovat kehittyneet eri sopimusaloilla. Tarkastelu on sovittu tehtäväksi marraskuun aikana.
Keskusjärjestöjohtajista koostuva suuri neuvottelukunta on sopinut kokoontuvansa seuraavan kerran 12. marraskuuta. Sitä ennen neuvotteluja jatketaan erikokoisissa ryhmissä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.