Mainos

Tupoon liittyviä palkkakiistoja ei syntynyt

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta tupo-järjestelmän historiassa, kun palkkoihin ei ole vaadittu tarkistuksia.

Työmarkkinaosapuolten tiivistynyt yhteistyö näkyy palkansaajien ansiokehitykseen liittyvien kiistojen vähenemisenä. Keskusjärjestöihin kuuluvista ammattiliitoista ei tänä vuonna tullut valtakunnansovittelijalle yhtään vaatimusta palkkakehityksen korjaamiseksi.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta tupo-järjestelmän historiassa, kun palkkoihin ei ole vaadittu tarkistuksia. Keskitettyihin tulosopimuksiin sisältyvät ansiokehitystarkastelut ovat yleensä johtaneet ainakin useiden kymmenien alojen palkkakehityksen selvittämiseen.

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan kiistojen väheneminen johtuu työmarkkinaosapuolten parantuneesta yhteistyöstä ansiokehitykseen liittyvien tilastojen valmistelussa.

- Osapuolet ovat huolellisemmin ja perusteellisemmin keskenään paneutuneet selvitysten tekemiseen, eikä niitä ole nyt tarvinnut tuoda lautakunnan käsittelyyn, toteaa Salonius.

Ansiokehitykseen liittyviä epäselvyyksiä selvitetään keskusjärjestöjen edustajista koostuvissa ratkaisulautakunnissa.

Joulukuussa 2004 sovittu ennätyspitkä tupo päättyy syksyllä 2007.

Seuraavan kerran merkittävämpien alojen työehtosopimuksista neuvotellaan kuitenkin jo alkuvuodesta 2007. Työnantajajärjestöjensä kanssa neuvottelevat tuolloin SAK:laiset Elintarviketyöläisten liitto sekä Rakennusliitto. Niiden sopimukset päättyvät helmikuun lopussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.