Mainos

Tuponeuvottelujen jatkosta ei vielä päätöstä

Tulopoliittisen kokonaisratkaisun rakentelussa pidettiin tänään huilipäivää sunnuntain ja maanantain maratonrupeaman jälkeen. Tuponeuvottelujen osapuolet eivät ole toistaiseksi päättäneet, milloin sopimuksenhakuun virallisesti palataan. Neuvottelujen nykyinen takaraja on perjantai, jolloin kaikkien palkansaajakeskusjärjestöjen hallitukset on kutsuttu koolle.

Tupo-ratkaisu

Tupoyritys tyssäsi eilen korkeasti koulutettujen Akavan vaatimaan koulutuspalkkaerään. Järjestö on pitänyt erästä tiukasti kiinni huolimatta muiden neuvotteluosapuolten nihkeydestä. Eilisillan tapaamisessa Akavan hallitus muotoili, että tupoon on saatava mukaan sen kaltainen koulutuspalkkaerä, joka on järjestön hallituksen hyväksyttävissä. Koulutuspalkkaerä jaettaisiin niille vähintään alemman korkea-asteen tutkinnon suorittaneille, joiden palkka on alle kaikkien palkansaajien säännöllisten keskiansioiden eli vähemmän kuin
11 600 markkaa kuukaudessa.

Ongelmina hinta, malli ja periaatteet

Koulutuspalkkaerä kohdistuisi pääosin julkiselle ja erityisesti kuntasektorille. Akavassa tosin lasketaan kuntasektorin osuuden jäävän reiluun puoleen. Akavan lähtökohtana on ollut, että erä olisi 0,2 prosenttia kaikkien palkansaajien palkkasummasta.

Kunnallisessa työmarkkinalaitoksessa arvioidaan, että kunta-alalla potti tarkoittaisi yhtä prosenttia. Tätä pidetään mahdottomana, kun tupot markkapainotteisuuden ja mm. naispalkkaerien vuoksi ovat tavanneet maksaa kuntatyönantajille suhteellisesti enemmän kuin yksityisen sektorin työnantajille. Myös tarjottua mallia on pidetty teknisesti ongelmallisena tapana jakaa tämä kuoppakorotus. Akavassa on noin 40 000 ehdot täyttävää palkansaajaa, mm. opettajia, lastentarhanopettajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastonhoitajia ja farmaseutteja. SAK ja STTK mukaan laskien potin piirissä olisi yli 80 000 palkansaajaa.

Tupo-tavoitteet

SAK ja STTK ovat vastustaneet erää periaatteellisistakin syistä. Järjestöt ovat katsoneet, että näiden ryhmien palkkausta voidaan paikata yhtä hyvin tasa-arvo- tai naispalkkaerillä ja yleiskorotuksen painotuksilla. SAK laskee, että sen tavoittelema markkapohjainen palkankorotusmalli tasa-arvoerineen toisi esimerkiksi kirjastonhoitajille ja lastentarhanopettajille 480 markan nettopalkankorotuksen kuukaudessa. Summassa on otettu huomioon ensi vuoden veronkevennykset. Akava taas on perustellut eräänsä mm. sillä, että ainakaan edellisten kierrosten matalapalkka-, tasa-arvo- tai naispalkkaerät eivät ole tuoneet akavalaisille riittävästi lisämarkkoja.

Töitä piisaa myös laatupuolella

Vaikka tupo kompastui erityisesti koulutuspalkkaerään, on neuvottelupöydällä tukku muitakin vähintään osin avoimena olevia kysymyksiä. Keskeisistä laadullisista asioista punnerrettavaa riittää yhä mm. työttömyysturvan tasokorotuksesta, tulos- ja voittopalkkioiden käyttöönoton pelisäännöistä ja helatorstaiviikon palkallisesta lauantaivapaasta. Luottamusmiesten asemaa koskevissa neuvotteluissa on sen sijaan edetty. Indeksiehtoon ja ansiokehityslausekkeeseen palataan, kunhan palkkaratkaisu on selvillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.