Tuponeuvotteluja jatketaan huomenna

Työmarkkinajärjestöt ovat keskeyttäneet neuvottelunsa tältä päivältä ja jatkavat neuvotteluja tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta seuraavan kerran vasta tiistaina aamupäivällä.

Tupo-ratkaisu

Palkansaajajärjestöt pitävät edelleen kiinni 3,8 prosentin palkankorotusvaatimuksestaan. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää kuitenkin paljasti, että toimihenkilöjärjestölle riittäisi viime kevään liittokieroksen yleiseksi tasoksi muodostuneen 3,1 prosentin ylittävä korotus.

Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Arto Ojala pitää palkansaajajärjestöjen palkankorotusvaatimuksia vastuuttomina työllisyyden kannalta. Hänet mielestään suuret palkankorotukset johtaisivat irtisanomisiin huonosti kannattavilla aloilla.

Neuvottelujen seuraava takaraja on ylihuomenna kello 12. Tänään neuvottelijat marssivat ulos jo kello neljä iltapäivällä.

Parin päivän lisäaika katsottiin tarpeelliseksi, kun keskeisimmissä kiistakysymyksissä ei tapahtunut liikahdusta puolin eikä toisin. Neuvottelut keskeytyivät samasta syystä myös maanantain vastaisena yöllä puoli kahden jälkeen, jolloin sovittiin iltapäivän tapaamisesta.

Sovun syntymistä ei vauhdittanut edes valtion veronalennustarjous vuodelle 2002, joka tiettävästi merkitsisi noin prosentin veronalennusta tasaisesti eri tuloluokissa. Yhteensä 3,8 miljardin markan veronalennuksista inflaatiotarkistuksen osuus olisi vajaat puolitoista miljardia. Neuvottelujen uusi takaraja on keskiviikkoaamu.

Keskeisenä ongelmakohtana on jälleen kerran palkankorotusten taso.

Mikko Mäenpää

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ilmoitti ylimääräisen hallituksen kokouksen jälkeen, että se haluaa jatkaa neuvotteluja. Puheenjohtaja Mäenpää hämmästeli kuitenkin työnantajien nuivaa asennetta tavallisille palkansaajille tärkeisiin uudistuksiin ja palkkauksen tason nostamiseen.

Myös SAK on valmis jatkamaan neuvotteluja mutta se aikoo pitää kiinni alkuperäisistä vaatimuksistaan. Korkeasti koulutuettujen Akava aikoo myös pitää kiinni alkuperäisistä vaatimuksistaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat