Mainos

Tupon syntyminen yhä epävarmaa

Valtakunnansovittelijan johdolla ratkotaan satamien SAK:laisten ahtaajien sekä STTK:laisen Erityisalojen toimihenkilöliitto Erton sopimuksia. Kolmas riita koskee rahoitusalan toimihenkilöitä.

Tupo-potin laajuus on vielä kysymysmerkki.

Keskitetyn tuloratkaisun syntyminen näyttää edelleen epävarmalta. Vaikka sopimuksen kattavuus alkaa olla riittävä tänään saavutettujen toimihenkilöitä koskevien neuvottelutulosten jälkeen, työnantajien edellyttämien logistiikka-alojen mukaantulo tupoon on yhä auki.

SAK:n hallitus esitti eilen, että sopimus voitaisiin tehdä siten, että puuttuvat alat liittyisivät siihen myöhemmin. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) arvioi aamupäivällä, että on epävarmaa, syntyykö Suomeen keskitetty tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Hän muistutti, että myös työnantajien jäsen Metsäteollisuus ry jättäytyi itse tupon ulkopuolelle, mikä lisää tilanteen epävarmuutta. Mäenpään mukaan myös EK on esittänyt näkemyksiä, että valmiiden neuvottelutulosten sijaan voitaisiin tyytyä "näkymään" siitä, että sellaiset syntyvät.

Järjestöissä katsotaan, että allekirjoittamista ei voida lykätä loputtomiin kesken olevien kiistojen vuoksi. Mahdollisen tupon allekirjoittaminen on mahdollista aikaisintaan myöhemmin iltapäivällä, kun työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton hallitus on kokoontunut. Työmarkkinajohtajat päättivät viime yönä antaa puuttuville liittotason neuvotteluille lisäaikaa, jotta sopimukselle voitaisiin saada riittävä kattavuus.

Kolmen alan kiistat tupon jarruna

Tuloneuvotteluja viivästyttää kolme sitkeää kiistaa. Valtakunnansovittelijan toimistoon ovat päätyneet satamien SAK:laisten ahtaajat sekä STTK:laisen Erityisalojen toimihenkilöliitto Erton sopimukset. Kolmas hankala erimielisyys koskee rahoitusalan toimihenkilöitä. Kaikki neuvottelut olivat kesken vielä iltapäivällä.

Neuvottelut Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:hen kuluvien satamien ahtaajien työehtosopimuksesta ovat juuttuneet kiistaan tilapäisen työvoiman käytöstä. Kiistaa on selvitelty valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla jo useita päiviä. Toimihenkilöliitto Erton sopimuksista ovat yhä auki kaikki alat.

Työnantajat vaativat tupoon mukaan erityisesti satamien huolinta- ja tietotekniikka-alojen toimihenkilöitä. Erton puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) mukaan ehtona neuvottelujen etenemiselle on ollut varmuus siitä, että tilitoimistoalan sopimus saadaan varmistettua.

Iltapäivällä asia näytti edistyvän siinä määrin, että muista aloista voitaisiin päästä keskustelemaan. Kiistoja on ratkottu piirisovittelija Esa Lonkan avustuksella. Erto katkaisi viime viikolla neuvottelut kaikilla sopimusaloillaan, kun se ei saanut riittäviä takeita siitä, onko työnantajayhdistys valmis solmimaan tilitoimistojen työehtosopimuksen.

Myös pankkiväki kiistelee rahasta

Myös pankki- ja rahoitusalan STTK:lainen Ammattiliitto Suora ja akavalaisia edustava YTN ovat pitkään kiistelleet Pankkialan työnantajaliiton kanssa rahasta. Riitahaarukka on ollut niin suuri, että varsinaisiin neuvotteluihin on ollut vaikea päästä.

Suoran edustajisto hylkäsi eilen työnantajaliiton esityksen, koska tarjoukset palkkausjärjestelmän kehittämistarpeista ja alan ansiokehityksestä eivät tyydyttäneet. Työnantaja on ihmetellyt Suoran menettelyä, koska se on mielestään ollut valmis sekä kehittämään palkkausjärjestelmää että hyväksymään muita tekstimuutoksia.

Työnantajaliiton johtaja Jyrki Kiviharju sanoo tiedotteessaan, että Suora on pyrkinyt hakemaan selvästi tupotasoa suurempia palkankorotuksia. Suora ja YTN ovat esittäneet peräti nelivuotista sopimusta, jonka aikana kurottaisiin palkkauksen jälkeenjääneisyys. Rahoitussopimusten piirissä on runsaat 30000 toimihenkilöä.

Toimihenkilöiden sopimusputki aukesi

Yöllä saatujen neuvottelutulosten ansiosta tupon kattavuus parani etenkin SAK:laisten liittojen osalta. SAK:n tuposopimusten piirissä on yli 800 000 palkansaajaa eli runsaat 81 prosenttia sopimusaloista. Akavan kentässä sopimuksen kattavuus on nyt noin 80 prosenttia, ja STTK:lla lähes samaa luokkaa.

Sopimuksen kattavuus lisääntyi aamupäivällä, kun suuri joukko STTK:laisia ja akavalaisia toimihenkilöitä pääsi neuvottelutuloksiin. STTK:lainen Toimihenkilöunioni on saavuttanut neuvottelutulokset kaikilla keskeisimmillä sopimusaloillaan paitsi paperiteollisuudessa.

Akavan ylempiä toimihenkilöitä koskeva EK:n kanssa tehtävä palkkapöytäkirja koskee noin 40 000:ta ei-tes-alojen akavalaista. Sillä varmistetaan, että myös nämä ryhmät saavat tupon mukaiset palkankorotukset. Myöhään illalla saatiin valmiiksi 10 000 konsulttialan ja tietoalan toimihenkilöä koskevat neuvottelutulokset. Tulosopimuksesta puuttuu vielä suuri joukko teollisuuden toimihenkilöitä. Esimerkiksi metalli- ja elektroniikkateollisuudessa työskentelevistä akavalaisista noin 57 000 on ilman neuvottelutulosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.