Mainos

Tupon kohtalo voi ratketa jo tänään

Laajan tulopoliittisen kokonaisratkaisun kohtalo saattaa ratketa jo tänään. Tupoon menoa vastustaneen Paperiliiton liittotoimikunta kokoontuu tänään, ja on mahdollista, että se torjuu tupon jo nyt.

Tupo ratkeaa ehkä jo tänään

Yleisesti on arvioitu, että Paperiliiton jääminen ulkopuolelle kaataisi keskitetyn ratkaisun. Pääministeri Paavo Lipponen on ollut tällä viikolla yhteydessä sekä Paperiliittoon että Metsäteollisuuteen.

SAK-laiset liitot ilmoittavat maanantaina, lähtevätkö ne tavoittelemaan keskitettyä tuloratkaisua.

Työnantajien TT:n toimitusjohtajan Johannes Koroman mielestä ennen keskitettyjä neuvotteluja ei ole syytä käydä liittkohtaisia neuvotteluja. Koroma painottaa, että tulopoliittisen ratkaisun kattavuutta eivät edellytä vain työnantajat, vaan myös palkansaajat ja maan hallitus.

Sähköliitto ei halua tupoon

Sähköliitto suhtautuu edelleen epäillen keskitettyyn tuloratkaisuun. Liiton tänään kokoontunut hallitus pitää epätodennäköisenä, että pääosakaan liiton sopimusaloista voisi olla mukana mahdollisessa tulopoliittisessa kokonaisratkaisussa. Sähköliiton hallitus katsoo, että liikkumatilaa tarvitaan yritysten ja alojen rakennemuutoksista johtuvien ongelmien ratkaisemiseen.

Lisäksi eri sopimusaloilla on tekeillä uudistuksia, jotka vaativat erityishuomiota. Liiton suurimmalla sopimusalalla, talotekniikassa, on sovittu uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotosta viimeistään ensi vuoden alussa. Yksikään yritys ei kuitenkaan vielä ole ottanut sitä käyttöön. Sähköliiton mukaan järjestelmää on voitava tarkistaa sopimuskauden vaihteessa, ellei se toteudu sovitulla tavalla.

Energia-alalla taas työpaikat ovat tuntuvasti vähentyneet nopean rakennemuutoksen vuoksi. Alalla tehdään töitä varsin monenlaisilla työehdoilla ja -sopimuksilla, ja Sähköliiton tavoitteena on yhdistää työehtosopimukset. Sähköliitossa on kaikkiaan noin 29 500 jäsentä ja liitto solmii 14 valtakunnallista työehtosopimusta. Liitto aikoo asettaa yksilöidyt alakohtaiset neuvottelutavoitteensa lokakuun puolivälissä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.