Mainos

Tupo-taistelu alkanut

Kiistely tupon sisällöstä on alkanut. Työntekijäjärjestöt ovat suoralta kädeltä tyrmänneet työnantajapuolen ehdotukset. Kiistoja aiheuttaa muun muassa osapuolten erilaiset eläke-esitykset.

Työnantajain keskusliitto TT ehdottaa, että palkansaajien pekkasvapaita voisi käyttää työnantajan järjestämään ammattiin liittyvään koulutukseen.

Ehdotus sisältyy TT:n hallituksen tänään julkistamiin sopimus- ja sosiaalipolitiikan kysymyksiin, jotka se haluaa käsiteltäviksi tupo-pöydässä. Lisäksi TT haluaa tupo-neuvotteluissa käsiteltävän erorahan lopettamista, varhaiseläkkeen ikärajan nostoa ja työttömyysturvan maksuosuuksien muuttamista.

PT haluaa uudistuksia työehtoihin

Myös Palvelutyönantajat ovat julkistaneet tupotavoitteensa. PT haluaa kaksivuotisen ratkaisun, joka ulottuisi keväälle 2000, ja lisukkeeksi useita muutoksia työehdoissa.

PT haluaa uudistuksia työehtokysymyksissä; neuvotteluja työaikajoustoista ja lisää paikallista sopimista sekä työlainsäädännössä että alakohtaisissa työehtosopimuksissa. Vuosilomalaki pitäisi PT:n mielestä uudistaa kokonaan. PT haluaa myös myöhentää eläkkeelle siirtymistä.

Työntekijäjärjestöt torjuvat työnantajien tupo-vaatimukset

Työntekijäjärjestöt eivät hyväksy työnantajien tänään julkistamia vaatimuksia tulopoliittisen kokonaisratkaisun synnylle. Sekä SAK että toimihenkilöjärjestö STTK katsovat, että ne tähtäävät monin tavoin palkansaajien aseman heikentämiseen, mutta eivät puutu työelämän todellisiin epäkohtiin.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan työnantajien ehdotukset eivät kohdistu esimerkiksi työttömyyteen, naisvaltaisten alojen tai nuorten asemaan tai työssä jaksamiseen. Sen sijaan niissä tarjotaan pitkä lista työsuhteen ehtojen heikennyksiä. Myös toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung torjuu työantajien tupo-vaatimukset.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.