Mainos

Tupo-ratkaisua haetaan yötä myöten

Tuponeuvottelijoilla on edessään pitkä yö. Kaikki keskeisimmät kiistakysymykset ovat edelleen ratkaisematta. Ratkaisu pyritään kuitenkin yhä saamaan aikaan huomisaamuksi, sillä kaikki palkansaajajärjestöt ovat kutsuneet silloin hallituksensa koolle.

Palkankorotusmallin rakenteesta ei ole päästy tähän mennessä ratkaisuun, ja myös prosenteista päättäminen jäänee viimeisenä ratkaistaviin kysymyksiin. Kumpikaan osapuoli ei ole ollut valmis myönnytyksiin palkkavaatimuksistaan. Teollisuuden ja työnantajien TT:n työvaliokunta esimerkiksi ei ole tehnyt uutta palkkatarjousta puolilta päivin käynnistyneisiin neuvotteluihin.

Neuvottelut keskitetyn tulopoliittisen ratkaisun saavuttamiseksi jatkuivat tänään puolilta päivin Helsingin Etelärannassa. Eilen myöhään iltaan jatkuneissa neuvotteluissa edistystä tapahtui etenkin työssä jaksamista ja koulutusta koskevissa asioissa.

Eilisissä neuvotteluissa oli työmarkkinajohtajien lisäksi koolla lukuisia työryhmiä, jotka pyrkivät sovittelemaan yhteen osapuolten näkemyksiä työelämän eri alueilta. Iltakymmeneen mennessä merkittävää edistystä oli saavutettu etenkin ns. työelämä- ja koulutusasioita pohtivissa työryhmissä. Tarkoitus on ollut saada ns. laatuasioista mahdollisimman suuri osa pois pöydältä ennen pahimpien kiistakysymysten selvittämistä. Mm. työelämätyöryhmä jatkoi istuntoaan vielä iltamyöhään.

Neuvotteluja on käyty tiiviisti perjantaiaamusta lähtien ja kiistoista huolimatta rivakassa tahdissa.

Suuret kiistat ratkaisematta

Neuvottelujen loppurutistus käsiteltävinä ovat palkankorotusten ohella kaikki muut merkittävimmät kiistakysymykset. Auki olevia palkansaajapuolen vaatimuksia ovat vielä mm. indeksiehdon ja ansiokehityslausekkeen sisällyttäminen sopimukseen, helatorstaiviikon lauantain vapaapäivä, luottamusmiesten asema sekä tulos- ja voittopalkkioiden pelisäännöt.

Tupo-tavoitteet

Edistystä saavutettiin mm. työssä jaksamista tukevista sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamista helpottavista toimista. Myös vuorotteluvapaajärjestelmän jatkamisesta saavutettiin yhteisymmärrys, joskin siinäkin oli vielä joitakin yksityiskohtia sopimatta. Sopu oli syntymässä myös työterveyshuoltolain ja vuosilomalain uudistamisesta sekä työsuojelupiirien resurssien selvitystyön käynnistämisestä. Koulutusasioiden valmisteluissa oli päästy pitkälle ammatillisen lisäkoulutuksen määrärahoista, työssäoppimisen ohjauksesta sekä oppisopimuskoulutuksesta.

Tiedotussulun odotetaan helpottavan

Raimo Sailas

Neuvotteluihin on osallistunut myös valtiosihteeri Raimo Sailas. Sailaksen on määrä sopia valtiovallan mahdollisista tukitoimista. Hallitus aikoo tukea sopimuksen syntyä verohelpotuksilla ja työelämän kehittämiseen liittyvillä toimilla. Hallitukselta on tulossa esitys vuoden 2002 veroratkaisusta. Veronalennukset ovat tiettävästi yhteensä noin neljä miljardia markkaa mukaan lukien inflaatiotarkistus. Verohelpotusten lisäksi valtiovallalta on toivottu tukea koulutukseen ja työelämässä jaksamista kohentaviin toimiin.

Neuvottelujen kulusta tai sisällöstä ei ole haluttu kertoa neuvottelurauhan turvaamiseksi. Tiedotussulku helpottanee kuitenkin tänään, kun myös toimittajat päästetään neuvottelupaikalle Helsingin Etelärantaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.