Mainos

Tupo-pohjustus alkaa heti

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat sopivat tänään, että järjestöt aloittavat seuraavan tulopoliittisen sopimuksen pohjustustyöt välittömästi.

Hallitus asettaa yhteyshenkilöksi neuvotteluihin valtiovarainministeriön valtiosihteerin Raimo Sailaksen. Varsinaiset tupo-neuvottelut aloitetaan myöhemmin. Seuraavaa tapaamista pääministerin kanssa ei sovittu.

Pohjustavissa neuvotteluissa on Lipposen mukaan kysymys taloudellisen tilanteen selvittämisestä ja kaikkien niiden aiheiden käsittelemisestä, joista järjestöt haluavat puhua. Pääministeri ei halunnut asettaa mitään tarkkaa takarajaa tuponeuvotteluille, mutta ilmaisi taas kerran toivomuksensa, että neuvottelut saataisiin valmiiksi ajoissa ennen vuodenvaihdetta.

-Olen korostanut työmarkkinaosapuolille, että eduskunnan budjettiaikataulua on kunnioitettava. En halua julistaa neuvotteluille mitään takarajaa, varsinkin kun on valmiutta hyvässä hengessä lähteä tekemään pohjustavaa työtä, sanoi Lipponen.

Eduskunta pyrkii saamaan budjetin käsiteltyä ennen joulua. Sopu tuposta mahdollistaisi veroratkaisujen tekemisen budjetissa. Lipponen totesi, että ansiokehitystarkastelun valmistuminen vasta marraskuussa on hankalaa. Hän toivoikin, että järjestöt voisivat sopia tarkastelun aikaistamisesta. Ainakin Akava haluaa Lipposelle antamansa vastauksen perusteella tarkastelun olevan valmis ennen kuin se suostuu aloittamaan neuvottelut tulopoliittisesta sopimuksesta.

SAK valmis, TT:llä ei kiirettä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd. ) oli valmis nopeisiin neuvotteluihin.
-Itse olen sitä mieltä, että aikaa ei ole paljon, koska kyllä marraskuussa on jo nähtävä onko tämä ratkaisu syntyäkseen vai ei, Ihalainen sanoi.

Ihalainen tölväisi saman tien TT:n toimitusjohtaja Johannes Koromaa vanhojen muisteluista, ja vaati työnantajia lopettamaan Nokian Paperi Oy:n ja Paperiliiton tukilakkojen kaivelemisen.

-Yhden asian haluaisin tässä sanoa kollegalle, että tällainen tuhkanripottelu menneistä kannattaisi jo lopettaa. Meidän pitäisi keskittyä tulevaisuuteen ja panostaa siihen että tämä ratkaisu onnistuu. Meidän ei pidä tunkkauttaa keskusjärjestöjen ilmapiiriä enemmän kuin se nyt on, vaan pitää pää kylmänä ja lähteä neuvottelemaan, Ihalainen torui.

Koroma taas toisti, ettei työnantajilla ole kiirettä neuvottelupöytään.
-Emme ole valmiita sitoutumaan mihinkään tiukkaan aikatauluun. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että tupojuna pitää saada liikkeelle, mutta matkan varrella siihen ei voi liittää uusia vaunuja. Se mitä me olemme halunneet korostaa, että kun ja jos uutta sopimusta tehdään, niin sen täytyy olla sellainen että se takaa myös työrauhan, Koroma sanoi.

TT on vielä kerran vaatinut tiukempaa lainsäädäntöä tukilakoista.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.