Mainos

Tupo-neuvottelut venyvät yli viikonlopun

Erimielisyydet ohjepalkkakiistassa siirtänee tupo-sopimuksen syntyä. Osapuolten puheenjohtajat tapaavat seuraavan kerran sunnuntaina.

Tupo-sopu on melkein valmis.

Tulosopimuksen neuvottelutuloksen synty lykkääntyy edelleen.

SAK:n hallitus on päättänyt kokoontua maanantaiaamuna kello 9.30 arvioimaan mahdollista neuvottelutulosta ja erityisesti sen ohje- ja taulukkopalkkoja koskevaa kohtaa.

Jos tuloneuvotteluissa syntyy ratkaisu, nousevat palkat neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan ensi vuonna vähintään 1,8 prosenttia. Toisena sopimusvuonna korotetaan palkkoja maaliskuun alusta vähintään 1,7 prosenttia.

Osapuolten puheenjohtajat tapaavat seuraavan kerran sunnuntaina.

Ohje- ja taulukkopalkat kompastuskivenä

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan työnantajat olivat esittämässä ohje- ja taulukkopalkkoihin lukkoja, jotka tekevät mahdottomaksi korotusvaran siirtämisen myös näihin palkkoihin SAK:lle kelpaavalla tavalla.

STTK:n hallitus oli valmis hyväksymään luonnoksen neuvottelutulokseksi, mikäli ohjepalkkoja koskevaan kiistaan löydetään ratkaisu. STTK:n neuvottelijat saivat selkeät ohjeet siitä, minkälainen tulos voidaan hyväksyä. Puheenjohtaja Mikko Mäenpään (sd.) mukaan kysymys on yksityisen sektorin liitoille niin tärkeä, että jos työnantajat eivät jousta, niin STTK ei voi hyväksyä neuvottelutulosta.

Puheenjohtajat palasivat hallitustensa kokousten jälkeen Helsingin Etelärantaan.

Ehdotetun esityksen vaikutukset

Jos kaksivuotinen tulosopimus syntyy sen esityksen mukaisena, jota työmarkkinajärjestöt käsittelivät tänään illansuussa, nousevat palkat seuraavasti: Maaliskuun alusta 2003 palkkoja korotetaan 17 senttiä tunnilta tai 28,40 euroa kuukaudessa, tai vähintään 1,8 prosenttia.

Lisäksi ensimmäisen sopimusvuoden palkkoja korottaa 0,8 prosentin liittoerä, jonka kohdentamisesta sovitaan sopimusaloittain. Lisäksi tulossa on 0,3 prosentin tasa-arvo- ja matalapalkkaerä.

Maaliskuun alusta 2004 korotetaan palkkoja 16 senttiä tunnilta tai 26,84 euroa kuukaudessa, vähintään 1,7 prosenttia. Toisena sopimusvuonna liittokohtainen järjestelyvara on 0,5 prosenttia.

Neuvotteluissa kaavailtu euro-prosenttimalli merkitsee sitä, että vähemmän kuin 1 550 euroa kuukaudessa ansaitsevat saavat muita suhteellisesti paremman korotuksen. He hyötyvät euromääräisistä vähimmäiskorotuksista. Sitä korkeammissa palkoissa korotukset tehdään prosenttilinjan mukaan.

(Kymmenen uutiset 15.11.2002)

Työn alla oleva tuloratkaisu luo pohjaa hallituksen lupaamille verohelpotuksille.

(Talousuutiset 15.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.