Mainos

Tupo-neuvottelut jatkuvat

Kaksivuotisen tulopoliittisen sopimuksen toteutuminen ei varmistunut vielä tänä iltana. Useat pääsopimusalat jatkoivat neuvottelujaan, ja lopullisia ratkaisuja odotetaan vasta huomenna iltapäivällä. Neuvottelut työehtosopimuksista jatkuivat mm. viennin kannalta keskeisillä aloilla metsäteollisuudessa, autonkuljetusalalla sekä merenkulun piirissä. Neuvottelut olivat kesken myös elintarviketeollisuudessa.

Sen sijaan keskiviikkona päästiin ratkaisuun valtion sektorilla ja kaupan alalla. Valtion neuvottelutulos allekirjoitetaan torstaina. Ratkaisu koskee noin 122 000:ta valtion virastojen sekä laitosten työntekijää.

Myös kaupan alalla varmistui tupon mukainen ratkaisu, vaikka neuvottelutulos hyväksytään myöhemmin. Kaupan työnantajaliiton ja Liikeväen ammattiliiton sopimuksen piirissä on noin 180 000 palkansaajaa.

Tupon mukaiset neuvottelutulokset on saatu aikaisemmin tällä viikolla muun muassa metalliteollisuudessa ja talonrakennusalalla. Tuloratkaisun piirissä arvioitiin illalla olevan yhteensä noin 450 000 työntekijää.

Paperiliiton tilanne arvoituksellinen

Keskiviikkoiltana tilanne näytti olevan vaikein paperiteollisuudessa, mekaanisessa metsäteollisuudessa, merenkulun sekä autonkuljetuksen aloilla. Elintarviketeollisuudessa hiersi lähinnä palkkaryhmittelyn uudistus.

Paperiliiton puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäki (sd.) oli haluton ennakoimaan, syntyykö paperiteollisuudessa neuvottelutulos torstaihin mennessä. Lähteenmäki ei myöskään kommentoinut neuvottelujen sisältöä.

Paperin ratkaisun arvioidaan venyvän viime hetkiin. Liiton valtuusto käsittelee mahdollista neuvottelutulosta torstaina iltapäivällä. Neuvottelujen ongelmakohtia ovat mm. lomautuksiin, työaikaan ja ulkopuolisen työvoiman käyttöön liittyvät kysymykset.

Puu- ja erityisalojen liiton 13:sta sopimusalasta vain kahdessa oli iltaan mennessä saatu neuvottelutulos. Noin 25000 työntekijää koskeva mekaanisen metsäteollisuuden sopimus oli yhä auki.

AKT tyytymätön ansiolausekkeeseen

SAK:laisen Auto- ja kuljetusalojen työntekijäliiton AKT:n puheenjohtajan Kauko Lehikoisen (sd.) mukaan alan neuvotteluja on vaikeuttanut mm. ansiokehityslauseke, jonka sisältö ei ole Lehikoisen mukaan riittävän selkeä. Myös sataman tuottavuutta mittaavan ns. 20-pykälän soveltaminen työntekijöihin hiertää liittoa.

-Asia on ollut työryhmässä, mutta sen työ ei ole edennyt. Haluamme saada pykälän kuntoon ennen sopimuksen tekoa, Lehikoinen kertoi keskiviikkoiltana.

Sen sijaan Lehikoinen kiistää tiedot, joiden mukaan AKT odottaisi mitä tapahtuu paperin ja merenkulun neuvotteluissa. Ammattiliittojen on määrä ilmoittaa torstaihin kello 16 mennessä osallistumisesta tupoon. Tulosopimus allekirjoitetaan perjantaina, mikäli riittävä määrä keskeisiä liittoja hyväksyy ratkaisun.

Liikealalla tarjolla kaksi vaihtoehtoa

SAK:laisen Liikealan ammattiliiton edustajisto käsitteli Kaupan työnantajaliiton tarjousta keskiviikkona. Tarjous sisältää kaksi vaihtoehtoa. Toisen mukaan sopimus tehdään puhtaasti tuloratkaisun mukaisesti. Toinenkin on tupo-raamien mukainen, mutta siihen on kytketty lisäksi laaja palkkarakenteen uudistus.

Liikeliitonedustajisto antoi äänin 53-18 hallitukselle valtuudet neuvotella uudistuksen sisältävästä vaihtoehdosta. Hyväksyminen edellyttää sitä, että avoimista kysymyksistä päästään sopuun. Vastaan äänestäneet 18 edustajaa olisivat kelpuuttaneet puhtaasti tuloratkaisun mukaisen neuvottelutuloksen.

Palkkarakenteen uudistukseen liittyy mm. kaupan alan eri työehtosopimusten selkeyttäminen, myyjien ilta- ja lauantailisien muuttaminen prosentuaalisista markkamääräisiksi sekä ikävuosiportaita ja osa-aikatyötä koskevia yksityiskohtia.

Rakennusliitto äänesti tupon puolesta

Rakennusliiton jäsenistö äänesti tuloratkaisun puolesta, kun jäsenistö hyväksyi ratkaisun työehtosopimusten pohjaksi. Jäsenistä 68,4 prosenttia kannatti kokonaisratkaisun hyväksymistä. Ei-ääniä kertyi 31,4 ja hylättyjä 0,2 prosenttia. Hylkääminen olisi vaatinut kahden kolmasosan enemmistön.

Rakennusliiton hallitus käsittelee alakohtaisia neuvottelutuloksia torstaina. Niiden pohjalta tehdään sopimukset, mikäli tupo hyväksytään. Rakennusliitto on jo saavuttanut neuvottelutuloksia useimmilla aloillaan. Keskiviikon vastaisena yönä tulokset tehtiin vedeneristys- ja maa- ja vesirakennusaloilla. Myös koneyrittäjille ja , lattianpäällystysalalle saatiin sopimukset. Myös maalausalalle saatiin tulos keskiviikkoiltana. Sen piirissä on noin 4500 työntekijää.

Niin ikään saavutettiin neuvottelutulos rakennusaine-, kivenjalostus- ja betonituoteteollisuudessa ja asfalttia-alalla. Ainoastaan putki- ja eritysalan neuvottelutulos oli myöhään illalla auki.

Akavan sopimusaloilla neuvottelutulos on saatu valtion sektorin lisäksi lentoemäntien ja stuerttien osalta. Toimihenkilöpuolella mm. STTK:laisen Valtion laitosten ja yhtiöiden toimihenkilöliiton (VLTL) osalta on olemassa neuvottelutulos. Sen piiriin kuuluvat Kelan, Raha-automaattiyhdistyksen ja Veikkauksen väki sekä Ylen toimihenkilöt.

Kunta-alalla neuvottelut venyivät

Kunta-alan neuvotteluja tuloratkaisun soveltamisesta jatkettiin myöhään keskiviikkoiltana. Työryhmissä käytävät neuvottelut olivat ennen iltakahdeksaa auki monilta osin, eikä kaikkia työnantajien tarjouksia oltu illalla annettu. Kokonaistilannetta oli määrä tarkastella pääneuvotteluryhmän kello 21 alkaneessa kokouksessa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.