Mainos

Tupakointi näkyy solumuutoksina jo muutamissa minuuteissa

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan tupakoinnin haitat ovat nähtävissä soluissa jo minuuteissa. Tupakan aiheuttamiin solumuutoksiin ei siis uusien tietojen valossa tarvita kuukausissa tai vuosia.

Suomen syöpäyhdistyksestä lääkäriseura Duodecimin pääsihteeriksi siirtynyt Matti Rautalahti pitää tutkimuksen tuloksia kiinnostavina.

- Tutkimuksen tulos ei sinänsä yllätä, sillä polyaromaattiset hiilivedyt ovat hyvin vikkeläliikkeisiä elimistössä. Tämä tulos, joka tässä tutkimuksessa saatiin osoitti, että PAH-yhdisteiden vaikutukset todella näkyvät jo 15-30 minuutin kuluttua tupakan imemishetkestä.

PAH-yhdisteet ovat erilaisia kemiallisia osasia, joita syntyy palamisen yhteydessä. Tupakan poltossa yhdisteet ovat merkittävä syöpää aiheuttava tekijä.

Vaikka kyseessä on pienelle otokselle tehty tutkimus, antaa se Rautalahden mukaan merkittävää tietoa kemikaalien vaikutuksesta.

- Syövän syntyyn tutkimus antaa mielenkiintoista lisävalaistusta, mutta syöpäkasvaimen kehittyminen elimistössä on pitkäaikainen tapahtumasarja. Tämä antaa tietoa nyt ennen kaikkea syövän kehittymisen alkuvaiheisiin.

Tutkimus tehtiin Yhdysvalloissa Minnesotan yliopistossa. Testiryhmään kuului kaikkiaan 12 tupakoitsijaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.