Mainos

Tupakoinnin yhteys haimasyöpään yhä ilmeisempää

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakointi näyttää kiihdyttävän haimasyövän puhkeamista. Tupakoinnilla voi olla vaikutusta myös syövän leviämisessä.

Illinoisilaisen Northwesternin yliopiston tohtori Randall Brandinmukaan tupakointi voi nopeuttaa haimasyövän kehittymistä yhä nuoremmilla ihmisillä.

Yliopistossa tutkittiin 18 346 haimasyöpäpotilasta vuosina 1993-2003. Kaikki tutkitut olivat tupakoineet elämänsä aikana. Haimasyöpä todetaan keskimäärin 73-vuotiaalla potilaalla. Tupakoivalla henkilöllä haimasyöpä diagnosoidaan kymmenen vuotta tupakoimatonta aiemmin, keskimäärin 63-vuotiaana. Niillä potilailla, jotka ovat tupakoineet joskus, mutta sittemmin lopettaneet, haimasyöpä todetaan 70-vuotiaana.

Tohtori Brandin mukaan tutkimukset osoittavat, että tupakoinnilla voi olla vaikutusta sekä haimasyövän alkuvaiheessa että sen leviämisessä.

Yhdysvaltain syöpäjärjestön ennustaa, että tänä vuonna haimasyöpä todetaan 32 180 amerikkalaisella. Heistä 31 800 menehtyy sairauteen. Syöpä on myös nopea tappaja, potilas kuolee yleensä vuoden kuluessa sairastumisesta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.