Mainos

Tupakoijat joutuvat kesällä taivasalle

Uuden tupakkalain vaatimia koppeja on rakenteilla vain murto-osaan ravintoloista. Sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan, että kesäkuun alussa voimaan tuleva laki vähentää ravintola-asiakkaiden tupakointia.

Suomalaisravintoloiden tupakoivat asiakkaat näyttävät joutuvan kesäkuussa taivasalle.

Tähän mennessä ravintolat ovat hakeneet varsin laiskasti lupia tupakkakoppien rakentamiseen tai jatkoaikaa savuttelulle. Siten vaihtoehdoksi jää ulkona polttaminen.

Ulkona polttelun ongelma taas on siinä, että tupakkapaikan elämä ei saa häiritä ravintolan lähistön asiakkaita. Varsinkin tiuhaan rakennetulla seudulla sekä ravintolan että asukkaiden pirtaan sopivan tupakkapaikan löytäminen voi osoittautua ongelmalliseksi.

Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen kertoo, että ravintolan on tehtävä uloskin jonkinlainen tupakkipaikka, jotta savukeväki ei leviä ympäristöön. Tupakkapaikka on sijoitettava niin, ettei savu pääse asuntoihin suoraan tai ilmanvaihdon kautta.

- Toisaalta tupakkapaikkaa ei varmaan voi sijoittaa kovin kauas ravintolasta. Silloin kukaan ei käytännössä mene sinne saakka ja voi syntyä myös järjestyshäiriöitä.

Tupakkatilaan ei saa anniskella

Tupakkalaista ei ole kyselty

Joissakin taloyhtiöissä on huolestuttu siitä, että ulkona tupakilla ramppaavat ravintolavieraat tuovat kadulle mukanaan baarimelun ja savunhajun. Kärkkäisen mukaan ravintolan pitää sopia tupakkapaikasta taloyhtiön kanssa. Myös tupakkakopin rakentaminen ravintolaan vaatii taloyhtiön luvan.

Kärkkäinen kuitenkin korostaa, että taloyhtiön tulisi suhtautua kopin rakentamiseen myönteisesti ellei ole olemassa erityistä syytä kieltää sitä. Kärkkäinen toivoo, että taloyhtiöt ja niiden tiloissa toimivat ravintolat pääsevät tupakkipaikoista järkeviin sopuratkaisuihin. Hän kuitenkin myöntää, että ongelmia saattaa tulla.

Toistaiseksi Kiinteistöliittoon ei ole tullut paljonkaan kyselyitä tupakkalain seurauksista. Kärkkäisen mukaan liitossa on kuitenkin varauduttu kysymysryöppyyn, kun laki tulee voimaan kesäkuussa.

Hotelli- ja ravintolaliiton lakiasiainjohtaja Helena Pollari kertoo, että liiton tietojen mukaan tupakkakoppilupia ja jatkoaikaa tupakkaravintoloille on haettu varsin vähän. Hän arvioi, että hakemuksia tulee runsaammin juuri lain tullessa voimaan. Hänen mukaansa esimerkiksi jatkoaikahakemuksen liittyvät mittaukset ja sen käsittely vie aikaa melko paljon, minkä vuoksi jatkoaikahakemuksia voi vielä tulla melko paljon ennen kesäkuuta.

Laki saattaa vähentää tupakointia

Neuvotteleva virkamies Olli Simonen sosiaali- ja terveysministeriöistä kertoo, että myös lääninhallitusten tietojen mukaan vain murto-osa ravintoloitsijoista on hakenut jatkoaikaa tai tupakkakoppilupaa. Tilanne voi toki muuttua, kun ilmat alkavat viilenemään syksyllä.

Laki kun tulee voimaan kesällä juuri helpohkon totutteluajan varmistamiseksi. Simonen kuitenkin arvelee, että tupakkikoppi jää lähinnä yökerhojen varusteeksi. Esimerkiksi Ruotsissa on käynyt näin. Siellä tupakkakoppi on suurin piirtein joka kahdennessakymmenennessä ravintolassa.

Simonen uskoo, että tupakkalaki vähentää ravintola-asiakkaiden tupruttelua.

- Suurin osa asiakkaista on tupakoimattomia tai vain ravintolassa polttavia. Ravintolatupakoijalle voi olla liian korkea kynnys lähteä oluttuopin äärestä ulos tupakoimaan.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi ennen edellistä tupakkalain uudistusta tehdyssä tutkimuksessa todettiin, ettei tupakointi ollut mitenkään merkittävä asia ravintolassakävijöille.

- Jos tämä on muissakin maissa mennyt ihan nätisti, niin eiköhän se mene meilläkin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.