Mainos

Tupakkayhtiöt miljardikorvauksiin Yhdysvalloissa

Tupakkayhtiöt on määrätty maksamaan miljardikorvaukset tupakan vuoksi sairastuneille ihmisille Yhdysvalloissa.

Miamissa koolla ollut tupakkaoikeuden valamiehistö määräsi maan viisi suurinta tupakkayhtiötä maksamaan sairastuneille yhteensä 145 miljardin dollarin eli lähes 900 miljardin markan korvaukset. Summa on Yhdysvaltojen historian kaikkien aikojen suurin vahingonkorvaus.

Oikeutta käytiin osavaltion kaikkien tupakasta sairastuneiden puolesta, joita on arviolta noin
300 000-700 000. Valamiehistö päätti korvauksista pikavauhtia, sillä se sai korvaussumman harkittavakseen vasta aamulla. Jury oli koolla vain viitisen tuntia.

Samainen valamiehistö oli päättänyt oikeudenkäynnin aiemmissa vaiheissa, että tupakkayhtiöt ovat syyllistyneet haitallisen tuotteen myyntiin ja valmistamiseen. Samassa oikeudenkäynnissä on myös myönnetty kolmelle floridalaiselle tupakasta sairastuneelle tai kuolleelle 12,7 miljardia dollaria eli noin 78 miljardia markkaa. Miamin tupakkaoikeudenkäynti on kestänyt kaikkiaan parisen vuotta.

Tupakkayhtiöt: kuolemantuomio

Tupakoitsijoita oikeudenkäynnissä edustanut asianajaja Stanley Rosenblatt oli esittänyt valamiehistölle jopa 198 miljardiin dollariin nousevaa korvaussummaa, mutta valamiehistö tyytyi hieman pienempään lukuun eli 145 miljardiin dollariin.

Tupakkakartonkeja

Tupakkayhtiöiden edustajat valittivat oikeudenkäynnin aikana huimista korvausvaatimuksista. Niiden mukaan satojen miljardien korvaukset ajavat yhtiöt konkurssiin. Yhtiöiden mielestä rangaistus on kohtuuton, sillä ne ovat jo muuttaneet markkinointitapojaan.

Valamiehistön mukaan Philip-Morriksen on maksettava 74 miljardia dollaria, R.J. Reynolds-yhtiön 36,3 miljardia, Brown & Williamsonin 17,6 miljardia, Loillardin 16,3 miljardia ja Liggett-yhtiön 790 miljoonaa dollaria. Tupakkayhtiöt aikovat valittaa päätöksestä.

Suurin tuotevastuusta aiemmin Yhdysvalloissa määrätty korvaussumma oli General Motorsille maksettavaksi langennut 4,8 miljardin dollarin summa. Auton kohtalokkaasta syttymisestä määrätty korvaus laskettiin myöhemmin tuomarin määräyksestä noin miljardiksi dollariksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.